Business Mill neuvoo ja sparraa yrityksiä Etelä-Karjalassa
Etelä-Karjalassa on ollut osaamispohjaisiin yrityksiin ja liikeideoihin pohjautuvaa yrityshautomotoimintaa LUTin ja LABin Skinnarilan kampuksen yhteydessä eri toimijoiden tuottamana vuodesta 2005 alkaen. Syksyllä 2017 rakennettiin aiempien kokemusten perusteella Saimaan ammattikorkeakouluun uusi toimintamalli, joka käynnistyi Business Mill -nimellä lokakuussa 2018. Toiminta aloitettiin Lappeenrannan kaupungin ja muiden ympäristökuntien rahoituksella ja sitä on kehitetty aktiivisesti viimeiset viisi vuotta. Business Mill toimii linkkinä yritysten ja LABin ja LUTin koulutuksen, TKI-toiminnan ja palveluliiketoiminnan välillä. Business Millin toiminnan pääkohderyhmiä on kaksi: eteläkarjalaiset, kasvuhakuiset yritykset sekä kampuksen opiskelijat ja henkilökunta. Toimintaan on kiinnitetty LABista sekä opettajia että tki-asiantuntijoita, millä varmistetaan oikeanlaisen asiantuntemuksen tuottaminen yritysten tarpeisiin.
Viiden vuoden aikana Business Mill on vakiinnuttanut asemansa Etelä-Karjalassa osaamispohjaisten liikeideoiden ja yritysten tukemisessa ja kehittämisessä sekä avannut LUTin ja LABin osaamisen ja resurssit yritysten saataville.
Tuloksena on syntynyt kehittyvä start-up yhteisö Skinnarilan kampukselle yhteistyössä LUTES ry:n sekä LABin ja LUTin asiantuntijoiden kanssa. Tämän yhteistyön yhtenä huipentumana on vuotuinen Idearace-innovaatiokilpailu, joka on saanut paljon julkisuutta ja lukuisat finalistit ovat myös menestyneet liiketoiminnassaan. Business Mill auttaa eteläkarjalaisia yrityksiä myös ulkopuolisen rahoituksen hankkimisessa. Lisäksi Business Mill on kehittänyt yhdessä Otsakorven säätiön kanssa yhteisiä rahoitusinstrumentteja.
Asiakastyytyväisyys Business Milliin on uusimman mittauksen mukaan erinomainen: 4,13/5 suosittelisi Business Millin palveluita; NPS on 56 ja asiakastyytyväisyys 4,13.
Vuosivolyymit ovat seuraavalla tasolla:
- Asiakkaita 140, joista yrityksiä 100
- Uudet ideoista syntyneet liiketoimintakonseptit: 40
- Perustetut yritykset: 15, joista osaamispohjaisia 8
- Syntyneet työpaikat yrityksiin: 50 (yrittäjien oman ilmoituksen mukaan)
- Yrityskäynnit Etelä-Karjalassa: 80
StartHub keskittyy alkavien yritysten palveluihin Päijät-Hämeessä
StartHub Lahti on innovatiivinen yrityskiihdyttämö, joka keskittyy alkavien yritysten tukemiseen Päijät-Hämeessä. StartHub tarjoaa jäsenilleen tilat LABin Lahden kampuksella, sparrausta, yhteisön parviälyn, tapahtumia, koulutusta sekä mentorointiohjelman. StartHubin järjestämä Dream on alueen suurin sijoittajatapahtuma. Yhteistyössä Lahden kaupungin ja alueen sidosryhmien kanssa on luotu ympäristö, joka edistää yritysten kasvua, innovaatiota ja kansainvälistymistä.
StartHub on osana Päijät-Hämeen yritysekosysteemiä esimerkiksi
- tukenut yli 70 startup-yritystä tarjoamalla räätälöityjä valmennusohjelmia, mentorointia ja pääsyn laajaan verkostoon,
- toiminut katalysaattorina lukuisille innovatiivisille projekteille, jotka ovat syntyneet yhteistyössä alueen korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa sekä
- tarjonnut työkaluja, resursseja ja tukea, jotka auttavat yrityksiä navigoimaan haasteiden läpi, säilyttämään toimintansa ja sopeutumaan uusiin markkinatilanteisiin esimerkiksi koronapandemian aikana.
- StartHubin toiminta on saanut huomiota sekä paikallisesti että kansallisesti, mikä on nostanut esiin Päijät-Hämeen alueen potentiaalin innovatiivisena yrityskeskittymänä. StartHub on osallistunut aktiivisesti alan tapahtumiin ja konferensseihin, ja toiminta on kerännyt julkisuutta eri mediakanavissa.
Nopean toiminnan joukot auttoivat häiriörahoituksen hakemisessa
Koronan alkuvaiheessa keväällä 2020 koottiin Etelä-Karjalassa muutamassa päivässä ns. nopean toiminnan joukot auttamaan yrityksiä Business Finlandin myöntämän liiketoiminnan häiriörahoituksen hakemisessa. Yhteistyöhön osallistuivat LABin opiskelijoiden ja asiantuntijoiden lisäksi alueen keskeiset sidosryhmät eli yrittäjäjärjestö, kauppakamari, Lappeenrannan kaupunki, Wirma, Imatran kaupunki sekä KEHY. Ripeällä toiminnalla onnistuttiin saamaan maakunnan yrityksille keskimääräistä enemmän häiriörahoitusta.
Food Pilot Plant kehittyy tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa
Tuore esimerkki rohkeasta kokeilevasta toimintatavasta on LABin Lahden kampukselle vuonna 2023 avattu Food Pilot Plant, joka on uusi elintarvikealaa palveleva pilot-mittakaavan toimintaympäristö kasvipohjaisten tuotteiden kehittämiseen ja testaamiseen. Food Pilot Plant on keskeinen osa Päijät-Hämeen Viljaklusterin, LAB-ammattikorkeakoulun, LUT-yliopiston, Koulutuskeskus Salpauksen, Lahden kaupungin sekä Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n syksyllä 2023 muodostamaa valtakunnallisesti ja kansainvälisesti toimivaa yhteistyöalustaa Food Campus Finlandia. LABilla on Food Campus Finlandissa merkittävä rooli tavoitetta tukevan tutkimus- ja tuotekehitysympäristön tarjoajana sekä yritysten monialaisena TKI-kumppanina.