Tutkimuksen määrään ja laatuun sekä hankittuun tutkimusrahoitukseen keskittyvä yliopistojen rahoitusmalli ja siihen liittyvä mittaaminen eivät palvele parhaalla mahdollisella tavalla opetusintensiivistä ja suhteellisen pientä Taideyliopistoa. Taideyliopiston tutkimuksen erityisyytenä on taiteellinen tutkimus, joka on yliopistotutkimuksen pitkässä historiassa uudehko ja osin muotoaan hakeva tulokas. Taideyliopisto on hiljattain perustanut tutkimustyötä kokoavan ja koordinoivan tutkimusinstituutin, mutta sen vaikuttavuutta ja syntyvää lisäarvoa tutkimukselle on vielä liian varhaista arvioida.
Taideyliopisto on asettanut taiteelliselle työlle ja taidetutkimukselle korkeat tavoitteet
Taideyliopistossa tehtävä tutkimus on taidetutkimusta, joka kattaa taiteen ja taidekasvatuksen tutkimuksen sekä taiteellisen tutkimuksen. Tutkimuksen merkitys on tunnustettu koko Taideyliopistossa, ja tutkimustoiminta on nostettu strategiseksi kärjeksi, jonka tavoitteena on, että Taideyliopistossa tehtävä taidetutkimus on kansainvälisesti tunnustettua. Taideyliopistossa taiteelle ja taiteelliselle ajattelulle on asetettu vahva rooli yhteiskunnassa, ja taide toimii yhteiskunnassa ajattelun ja dialogin avaajana sekä aktiivisena toimijana muun muassa ekologisen kestävyyden kriisissä. Taideyliopisto haluaa taiteen avulla uudistaa yhteiskuntaa. Strategian lisäksi Taideyliopistossa on tehty TKI-tiekartta.
Auditointivierailun haastateltavien mukaan Taideyliopistossa taide nähdään voimakkaana muutoksen ajurina ja yhteiskunnallisen keskustelun katalyyttinä, joka haastaa vallitsevia käsityksiä ja luo uusia näkökulmia. Yliopistossa toteutettava taidetutkimus kattaa monet taiteen ja tutkimuksen muodot, tutkimusaiheet ja -menetelmät. Taideyliopisto on sitoutunut laaja-alaiseen ja monimuotoiseen tutkimuskulttuuriin. Taideyliopisto on pyrkinyt varmistamaan, että tutkimusprojektit ja -aloitteet edistävät kulttuurisen moninaisuuden ymmärrystä ja arvostusta. Käytännön taiteellisessa toiminnassa ja taidetutkimuksessa painotetaan taiteen tekemisen korkeaa tasoa. Auditointiryhmän mukaan Taideyliopiston ainutlaatuinen asema taidealan edelläkävijänä luo puitteet monitieteiselle lähestymistavalle ja innovatiiviselle taidetutkimukselle, joka rikastuttaa sekä taideyhteisöä että laajempaa yhteiskuntaa. Auditointivierailun haastateltavien mukaan opetushenkilöstö voi käyttää 10 prosenttia työajastaan itsenäiseen taiteelliseen toimintaan, mutta sen mittaaminen on todettu haastavaksi. Itsenäisen taiteellisen toiminnan määrä sovitaan työsuunnitelmissa.
Taideyliopistossa on yli tuhat taiteellista tapahtumaa vuodessa, jotka ovat kaikki julkisia ja niiden vaikuttavuus yleisöön on suoraa. Eri tilaisuuksissa käy vuosittain noin 100 000 ihmistä. Osa projekteista on valtakunnallisia. Taiteellisen toiminnan tilaisuuksia ja yleisömääriä seurataan osana vuosiraportointia. Auditointivierailun haastateltavien mukaan taiteellisen toiminnan vaikuttavuus tulee näkyvyyden kautta. Taiteellisen toiminnan vaikuttavuuden mittareina käytetään muun muassa julkisuusanalyysejä, mielikuvamittauksia ja mediaseurantaa.
Taideyliopisto on tunnistanut taiteellisten alojen erityistarpeet työmarkkinoilla ja sitoutunut innovaatiotoimiin vastatakseen näihin tarpeisiin. Taideyliopistossa toimii muun muassa Helsingin kaupungin rahoittama Uniarts Hub -esihautomotoimintaa. Innovaatiotoiminta on toistaiseksi suhteellisen pienimuotoista ja koskee vain rajattua määrää toimijoita.
Auditointihaastatteluissa taidetutkimuksen laadunarvioinnista keskusteltiin paljon. Taideyliopistolla on käytössä normaalit tutkimuksen laadunarvioinnin käytänteet, jotka perustuvat vertaisarvioinnille. Vasta perustettu tutkimusinstituutti, tutkimusrahoituksen haun ja muun tutkimuksen tukipalvelut, yliopiston omat tutkimuksen kokonaisarvioinnit ja Research Advisory Board (RAB) tuottavat tietoa taidetutkimuksen vaikuttavuudesta. Taidetutkimuksen vaikuttavuutta arvioidaan myös vuosiarvioinnissa, jossa hyödynnetään Tiedolla johtamisen portaalia. Auditointiryhmän mukaan Taideyliopistossa tehtävän taidetutkimuksen vaikuttavuus hyötyisi nykyistä vielä laajemmasta yhteistyöstä lähitieteenalojen kanssa. Tiivis yhteistyö helpottaisi tutkimusrahoituksen saamista ja isojen tutkimuskonsortioiden syntymistä.
Auditointivierailulla tutkijat eivät tunnistaneet suoraan taidetutkimuksen vaikuttavuuteen liittyviä tavoitteita. Auditointiryhmä suositteleekin, että Taideyliopiston tulee laatia nykyistä selkeämmät tavoitteet ja seuranta taidetutkimuksen vaikuttavuudelle sekä hyödyntää kerättyä tietoa taidetutkimuksen kehittämisessä. Auditointihaastatteluiden mukaan tutkimukseen keskittynyt henkilöstö toimii hieman muusta henkilöstöstä erillään. Auditointiryhmä suositteleekin, että tutkimushenkilöstön yhteyttä muuhun henkilöstöön ja opiskelijoihin vahvistetaan.
Taideyliopiston tulee tehdä taidetutkimusta aiempaa näkyvämmäksi sekä kehittää aiempaa rohkeampaa tutkimusviestintää
Itsearviointiraportin mukaan henkilöstöä kannustetaan julkaisutoimintaan eri foorumeilla. Taideyliopistossa julkaistu tutkimustieto on avoimesti saatavilla yliopiston avoimessa julkaisuarkistossa Tajussa ja UniartsCRIS-tutkimustietojärjestelmässä, mikä mahdollistaa sen uudelleentarkastelun ja validoinnin. Taideyliopisto edistää aktiivisesti avointa tiedettä. Auditointivierailun ja itsearviointiraportin mukaan Taideyliopisto on allekirjoittanut Avoimen tieteen julistuksen, Dora-julistuksen (San Francisco Declaration on Research Assessment) ja CoARA-sopimuksen (Coalition for Advancing Research Assessment). Digitaalisten tutkimusaineistojen osalta noudatetaan FAIR-periaatteita (findable, accessible, interoperable, re-usable). Vaikka Taideyliopistossa tehtävä taidetutkimus on avointa, se ei tavoita toivotulla tavalla koko taidekenttää. Auditointiryhmä suositteleekin, että Taideyliopiston tekee taidetutkimustaan aiempaa näkyvämmäksi sekä kehittää nykyistä rohkeampaa tutkimusviestintää monikanavaisesti.
Eettiset ohjeistukset ja hyvä tiedon käsittely ovat keskeisiä hyviä tieteellisiä käytäntöjä, jotka varmistavat tutkimuksen eettisen tason. Taideyliopistolla on selkeät prosessit, joilla se varmistaa hyvän tieteellisen käytännön toteutumisen. Itsearviointiraportin mukaan Taideyliopisto on sitoutunut Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) hyvän tieteellisen käytännön (HTK) ja ihmistieteiden eettisen ennakkoarvioinnin ohjeeseen. Taideyliopistolla on myös omat prosessit HTK-loukkausepäilyjen käsittelyyn, tutkimusetiikan tukihenkilöt sekä tutkimuseettisen ennakkoarvioinnin toimikunta. Auditointivierailun haastateltavien mukaan tutkimuseettiset prosessit ja yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) huomioiminen vaatii tutkijoilta paljon työtä ja osaamista, mutta toisaalta niiden huomiointi varmistaa taidetutkimuksen korkean tason. Vaikka Taideyliopisto järjestää koulutuksia eri tutkimuksen prosesseihin liittyen, auditointiryhmä suosittelee tarjoamaan lisätukea kaikille tohtorin tutkintoa tekeville ja tutkijoille eettisistä prosesseista, hyvästä tieteellisestä käytännöstä sekä avoimen tieteen periaatteista.