2.3 Uudistumista edistävä toimintakulttuuri

Auditeringsgruppens bedömning

Taideyliopistossa on vahva ja rohkea kokeilukulttuuri  

Taideyliopiston yhtenä strategisena kärkenä on, että siellä on tilaa uudistumiselle ja rohkeille avauksille. Taideyliopiston runsas julkinen taiteellinen toiminta ja tätä kautta avautuva yhteiskunnallinen suhde on oma merkittävä ja ainutlaatuinen vaikutuskanavansa. Taiteen vapauden vuoksi tätä toimintaa ei tule auditointiryhmän mielestä jatkossakaan välineellistää liikaa, vaan antaa sen muovautua ja kukoistaa autonomisesti, kuten yliopisto on tehnytkin. Kokeilukulttuuri ja yhteisöllinen toiminta oli selkeä vahvuus osassa akatemioita. Osa opettajista toivoi silti nykyistä enemmän kokeiluja perinteiden säilyttämisen lisäksi.

Taideyliopiston opetushenkilöstö piti yliopiston vahvuutena henkilöstön ammattitaitoa, sitoutuneisuutta ja intohimoa omaan työhönsä ja omaan taiteenalaansa. Henkilöstö on vahvasti kiinnittynyt niin Taideyliopistoon kuin koko yhteisöön. Opettajat kokivat yliopiston voimavaraksi kriittisyyden, hierarkioiden vähäisyyden ja kollegiaalisuuden sekä yliopiston kolme erilaista akatemiaa. Akatemioista ja niiden erisnimistä oltiin ylpeitä. Opettajat antoivat kiitosta Taideyliopiston toimintakulttuurista, jossa huomioidaan eri akatemiat ja niiden erityispiirteet. Akatemioiden omat toimintatavat eivät henkilöstön mielestä estä yhteistyötä. Henkilöstö koki yliopiston sisäisen verkostoitumisen olevan olennainen osa toimintaa, ja siihen on myös rohkaistu. Toisaalta haastateltavat ja työpajojen osallistujat olivat suhteellisen yksimielisiä siitä, että sisäistä yhteistyötä ja yhteistä toimijuutta tulee vielä kehittää. Yhteinen toimijuus voi olla vahvaa pienten yksiköiden sisällä, mutta yksiköiden välillä tai yliopiston tasolla vähäisempää.

Yksittäisten akatemioiden toimintakulttuurissa omat vahvat perinteet kietoutuvat osaksi niiden historiallista brändiä. Tämä on sekä vahvuus että kehittämiskohde. Yhtäältä akatemiat ovat kehittyneet huippuunsa hiotuiksi ammattilaisten tuottajiksi ja niiden korkea taso tunnistetaan kansainvälisesti. Auditointivierailun haastateltavien mukaan akatemiat konkretisoivat ja tukevat ruohonjuuritason yhteyksien luomista ja yhteistyötä sidosryhmien kanssa. Toisaalta akatemioiden autonomiasta ei saisi tulla yhteisen toimintakulttuurin rakentamista ehkäisevä tai yhteistä suunnittelua jäykistävä tekijä. Taideyliopistolla on mahdollisuus olla akatemioitaan huomattavasti laaja-alaisempi taide- ja kulttuurialan yhteiskunnallinen vaikuttaja, jos se onnistuu luomaan innostuneen ja rohkean yhteiskehittämisen hengen.

Taideyliopistossa vallitsee avoin ja innovatiivinen keskustelukulttuuri. Opetushenkilöstö ja opiskelijat työskentelevät tiiviisti yhdessä. Henkilöstötyöpajan mukaan yksi yliopiston vahvuuksista on henkilöstön ja opiskelijoiden vuorovaikutus, joka perustuu avoimeen, tasa-arvoiseen keskusteluun, tiedon jakamiseen ja yhteisten ongelmien ratkaisemiseen. Opiskelijoiden toiveet ja pyynnöt ovat myös keskeinen kehittämisideoiden lähde. Lähestymistapa on opiskelijalähtöinen ja edistää vuorovaikutusta, luovaa ajattelua ja opiskelijoiden näkemysten ja osaamisen hyödyntämistä toiminnassa.

Alumnit ovat vahvasti läsnä yliopiston toiminnassa

Haastatteluun osallistuneet sidosryhmien edustajat arvostivat Taideyliopiston toimintaa: ne tunnistavat Taideyliopiston rohkeana toiminnan kehittäjänä, ajassa elävänä ja eteenpäin katsovana. Työtä vahvistavat hyvät yhteydet alumneihin ja alumnien aktiivinen osallistuminen tuotantoihin. Taideyliopiston tiivis yhteistyö alumneihin onkin yliopiston merkittävä vahvuus, joka vahvistaa opiskelijoiden ammattitaitoa ja luo jatkumoa opintojen ja työelämän välille. Alumniverkosto tarjoaa arvokasta tietoa työelämästä ja mahdollisuuksia verkostoitumiseen. Taidealan työelämä on monimuotoista ja pirstoutunutta, mikä tekee työelämän osaamistarpeiden ymmärtämisestä haastavaa.

Auditointiryhmä pitää tärkeänä tunnistaa ja ylläpitää ymmärrystä työelämän kehittymisestä. Taideyliopiston tulee jatkossakin ylläpitää aktiivista vuoropuhelua alumnien kanssa, jotta eri koulutusohjelmissa ymmärrettäisiin nykyistä paremmin työelämän tarpeita ja trendejä ja jotta alumniverkosto tukisi osaltaan taiteen ja taideopetuksen tärkeyttä yhteiskunnassa. Alumniverkosto voisi auttaa muiden sidosryhmien kanssa myös Taideyliopiston varainhankinnan laajentamisessa.

Taideyliopiston sidosryhmäyhteistyöstä syntyy auditointihaastattelujen perusteella myönteinen kuva. Sidosryhmät arvostavat yliopistoyhteisön inhimillisiä vahvuuksia: rohkeutta, luovuutta, lähestyttävyyttä ja avoimuutta. Yhteistyön syventämiselle ja edelleen kehittämiselle on lisäksi edellytyksiä puolin ja toisin. Maakunnissa sidosryhmä- ja yritysyhteistyötä tulee kehittää alueiden erityispiirteet ja -tarpeet huomioiden. Lisäksi auditointihaastatteluissa nostettiin esiin, että avoimuutta ja yhteyksiä työelämään ja ympäröivään yhteiskuntaan olisi mahdollista vahvistaa koko yliopistossa. Esimerkiksi akatemioiden välillä oli tässä eroja.

Verkostoja voisi hyödyntää vielä laajemmin toiminnan kehittämisessä

Taideyliopisto osallistuu aktiivisesti käynnissä olevaan kulttuuripoliittiseen keskusteluun ja on tukemassa sen kehittymistä ja uudistumista. Uudistumishalua ja rohkeutta korostaa kiinnittyminen sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden teemoihin sekä ekologiseen kestävyyteen. Taideyliopisto vaalii suomalaisen yhteiskunnan sivistystä ja kirittää siinä eteenpäin. Auditointihaastatteluiden mukaan yliopiston henkilöstö haluaa uudistua ja kehittää muun muassa erilaisten valtarakenteiden tunnistamista, syrjimättömyyttä, kielellisiä ja kulttuurisia oikeuksia sekä moninaisuutta.

Henkilöstötyöpajassa opettajat nostivat esiin kansainvälisen ja kansallisen verkostoyhteistyön merkityksen, kuten uusien näkökulmien ja tutkimusyhteistyön syntymisen, mutta myös osana ratkaisujen etsimisessä taidekentän ja modernin maailman ongelmiin. Auditointiryhmän mukaan Taideyliopiston olisi mahdollista hyödyntää verkostoja vielä laajemmin toimintansa kehittämisessä.

Taideyliopisto on mukana In.Tune – Innovative Music & Art Universities in Europe -yliopistoallianssissa. Taideyliopisto on merkittävä ja pitkäaikainen jäsen esimerkiksi Euroopan taiteen korkeakoulutuksen verkostossa Eliassa ja ISME (International Society of Music Education) -verkostossa. Auditointivierailulla mainittiin myös näitä pienempinä verkostoina kuvataiteen ekologisen kestävyyden ajankohtaiset verkostot, kuten Kestävä kuvataide ja Vihreä paletti. Auditointivierailun perusteella läheisiä kumppaneita ovat myös Pohjoismaiden ja Baltian maiden taideyliopistot. Taideyliopisto toimii aktiivisesti eri taidealojen kenttien kanssa niin eri alueilla kuin kansallisestikin.

Auditointihaastatteluiden mukaan Taideyliopiston kansallinen korkeakouluyhteistyö on toimivaa yliopiston eri toimipisteissä, ja toiminta tukee yliopiston alueellista vuorovaikutusta ja vaikuttavuutta. Taideyliopisto tekee tutkimusyhteistyötä eri yliopistojen kanssa esimerkiksi yhteisprofessoreiden avulla. Taideyliopiston olisi mahdollista etsiä uusia kokeiluja ja projekteja sidosryhmäyhteistyötä kehittämällä ja rakentamalla lisää yhteyksiä esimerkiksi kestävyyden alueilla toimiviin järjestöihin.