Tilaa uudistumiselle ja rohkeille avauksille
Taideyliopiston strateginen tavoite on, että yliopisto on uudistuva ja viisaasti johdettu yhteisö, jossa annamme tilaa uudistumiselle ja rohkeille avauksille. Toimenpiteenä mahdollistamme kokeilut ja uudet avaukset, sujuvoitamme palveluita ja hyödynnämme digitalisaatiota.
Laatujärjestelmä tukee uudistumista jakamalla laatutyön ja toiminnan kehittämisen vastuut koko yhteisölle. Kannustamme antamaan palautetta ja kehittämään. Kokeilevan toimintakulttuurin syntymistä tuetaan mm. taiteen alojen rajat ylittävällä yhteistyöllä, uusilla koulutuksilla ja digitaalisten välineiden pilotoinnilla. Tutkijoita kannustetaan tekemään aloitteita uusien fokusalueiden kehittämiseen. Kokeiluille etsitään usein myös täydentävää hankerahoitusta.
Yliopistossa toteutettava taidetutkimus tuo taiteen keinot TKI-kentälle. Esimerkiksi Health, Narrative and the Arts -hankkeessa koulutetaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia hyödyntämään tarinallisuutta omassa työssään. Erityisesti taiteellisen tutkimuksen lähestymistavat laajentavat tutkimustoiminnan totuttuja lähestymistapoja.
Taideyliopiston Uniarts Hub -esihautomo tukee luovan alan toimijoita liikeidean kehittämisessä ja yrityksen perustamisessa. Ohjelma tarjoaa tietoa ja tukea yrittäjyystaitoihin sekä testialustan taiteilijoiden ja taideopiskelijoiden liikeideoille.
Uusia kokeiluja arvioidaan perustoiminnan ja erityisesti projektitoiminnan arviointimallien mukaisesti.
Yhteistyöverkostot
Taideyliopiston strategisena tavoitteena on luoda yliopistosta houkutteleva yhteistyökumppani uusien ideoiden luomiseen, testaukseen ja pilotointiin sekä tehdä pääkaupunkiseudusta maailman vetovoimaisin oppimis- ja innovaatioekosysteemi. Yliopistolla on laaja-alaiset yhteistyöverkostot taide- ja yliopistokentän, kaupunkien sekä muiden yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa. Yhteistyötä tehdään kansainvälisellä, kansallisella ja alueellisella tasolla.
Taidekentän toimijat ovat Taideyliopiston elintärkeä yhteistyökumppani. Yliopistolla on lukuisia yhteistyöjärjestelyjä- ja sopimuksia taidekentän toimijoiden kanssa. Taidekentän kanssa tehtävän yhteistyön tavoitteena on mm. saada näkyvyyttä ja tilaa Taideyliopiston toiminnalle.
Muut korkeakoulut ovat Taideyliopiston tärkeitä kumppaneita. Helsingin yliopiston kanssa Taideyliopistolla on kaksi yhteisprofessuuria. Pääkaupunkiseudun yliopistojen kanssa kehitetään mm. yhteistä kielikoulutusta.
Alueellista yhteistyötä tehdään erityisesti pääkaupunkiseudulla, Seinäjoella, Kuopiossa ja Järvenpäässä, missä Taideyliopistolla on toimipisteet. Alueellisen yhteistyön tavoitteena on tukea ja vahvistaa alueellista kulttuuritoimintaa ja harrastuneisuutta sekä lisätä vaikuttavuutta ja vuorovaikutusta alueella. Taideyliopistolla on esim. Helsingin kaupungin rahoittama Uniarts Hub -esihautomo -ohjelma. Seinäjoella Taideyliopisto toimii osana Seinäjoen yliopistokeskusta. Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus tekee yhteistyötä musiikkiopistojen kanssa.
Taideyliopisto on mukana kahdeksan eurooppalaisen yliopiston yliopistoallianssissa. Tavoitteena on kehittää korkeatasoista koulutusta, tutkimusta ja innovaatioita sekä lisätä liikkuvuutta. IN.TUNE – Innovative Music & Art Universities in Europe -hanke on ensimmäinen musiikkilähtöinen monitaiteinen yliopistoallianssi Euroopassa. Taideyliopisto on OKM:n tuella käynnistänyt afrikkalaisten kumppaneidensa kanssa hankkeita, joiden tavoitteena on kehittää pedagogisia menetelmiä ja opetussisältöä ja vahvistaa globaaleja kumppanuuksia. Yliopiston muita tärkeitä kv-yhteistyöverkostoja ovat mm. taiteen korkeakoulutuksen Euroopan laajuinen verkosto ELIA ja musiikkikasvatuksen järjestö ISME.
Taideyliopiston alumnitoiminta on aktiivista ja alumnit ovat kiinteä osa yliopistoyhteisöä. Alumnit toimivat mm. tuntiopettajina tai opiskelijoiden kummeina ja mentoreina. Alumnien kantoja kuullaan systemaattisesti yliopiston keskeisissä prosesseissa kuten strategiatyössä ja koulutuksen kehittämisessä. Alumnien roolia yliopiston varainhankinnassa on kehitetty. Vuosittain valitaan kolme vuoden alumnia, joiden kautta tuodaan esiin alumniemme toiminnan laajaa vaikuttavuutta yhteiskunnassa. Yliopisto ylläpitää yhteyttä alumniensa kanssa säännöllisellä uutiskirjeellä, joka sisältää mm. tietoa toiminnasta ja koulutusmahdollisuuksista sekä kutsuja osallistua yliopiston toimintaan ja sen arviointiin. Alumnitoimintaa kehitetään alumnitoiminnan avulla sekä tapaamalla alumneja vuosittaisessa alumnitapahtumassa.
Säätiöt ja muut yksityiset lahjoittajat ovat Taideyliopiston tärkeä kumppani. Taideyliopiston johto pitää nykyisiin ja mahdollisiin rahoittajiin säännöllistä yhteyttä. Yhteistyökumppaneille, rahoittajille ja lahjoittajille raportoidaan säännöllisesti toiminnasta, lahjoitusvarojen käytöstä ja vaikuttavuudesta. Pyrkimyksenä on n vahvistaa kumppanuuksia yksityisten rahoittajien kanssa.
Yhteistyöverkostoja hallinnoidaan sekä yksiköissä että yhteisesti koko yliopistossa. Kumppanuuksia ja niiden jatkoa arvioidaan suhteessa omaan toimintaan ja yhteistyössä saavutettuihin hyötyihin. Yliopiston johto ja muu yhteisö osallistuu aktiivisesti uusien tarpeellisten kumppanuuksien ja yhteistöiden kartoittamiseen.
Taideyliopiston tavoitteena on perustaa vaikuttajafoorumi, joka kokoaa yhteen eri yhteiskunnan sektorien edustajia, kuten elinkeinoelämää, kuntia ja kaupunkeja, kolmannen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan toimijoita sekä taidekentän edustajia. Tavoitteena on luoda ja jakaa visio taiteen ja kulttuurin positiivisista mahdollisuuksista tulevaisuuden yhteiskunnan rakentamisessa ja löytää konkreettisia keinoja tämän vision toteuttamiseksi.
Vahvuudet | Kehittämiskohteet |
Moninaiset yhteistyöverkostot myös kansainvälisesti. | Toimintakulttuurin ja tilojen tulisi tukea entistä vahvemmin rohkeita avauksia ja toiminnan kehittämistä. |
Alumnit ja sidosryhmät ovat orgaaninen osa yliopiston toimintaa. | Kumppanuuksien vahvistaminen yksityisten rahoittajien kanssa. |
Neuvoa-antavan vaikuttajafoorumin perustaminen. |