Tutkimuksen kehittäminen
Taideyliopistossa on tehty tutkimuksen alueella paljon kehittämistyötä, jonka vaikutusten odotetaan näkyvän lähivuosina. Taideyliopistossa on käynnissä tutkimuksen kehittämisohjelma, jonka osana on toteutettu tutkimuksen kokonaisarviointi 2021–2022, perustettu Taideyliopiston tutkimusinstituutti 2023 sekä vahvistettu tutkimuksen profiloitumista sekä sisäisin toimenpitein että täydentävällä rahoituksella. Yliopistossa tehtävää tutkimustoimintaa tukemaan on perustettu yhteiset tutkimuspalvelut, joiden toiminnot vastaavat myös kasvaviin kansallisiin ja kansainvälisiin velvoitteisiin tutkimustoiminnan alueella.
Tiekartat
Taideyliopistossa valmisteltiin vuosien 2022–2023 aikana kolme tiekarttaa digitalisaation, kansainvälistymisen ja TKI-toiminnan alueilla. Tiekartat ovat Taideyliopiston strategiakärkiä poikkileikkaavia ja koskettavat laajasti yliopiston eri yksiköitä. Ne ovat yliopiston merkittävä kehittämistoimi yliopiston toiminnot läpäisevänä kehittämisenä. Tiekartat vahvistavat yliopistoyhteisön yhteistä ymmärrystä toimintaympäristön muutoksista sekä tukevat Taideyliopiston organisointi-, johtamis- ja toimintamallien kehittämistä ja toiminnan priorisointia. Tiekarttojen toimenpiteet integroidaan toiminnan vuosisuunnitteluun.
Kansainvälisyyden kehittäminen
OKM:n rahoittamalla kansainvälisyysohjelmalla pyritään Taideyliopistossa edistämään kv-tavoitteita yhteistyöhön kannustavan mallin avulla. Sisällöllistä kehittämistä on tehty sekä akatemioiden oman opetuksen osalta, yksikköjen koulutusta/tutkimusta yhdistävissä globaaliverkostoissa, että yhteisissä kieli- ja työelämäopinnoissa. Yhdessä tekemällä on kannustettu yhteistyöhön yli yksikkörajojen, parhaiden käytäntöjen löytymiseen ja muilta oppimiseen sekä rohkeuteen tehdä asioita eri tavalla kuin aikaisemmin. Samalla on tunnistettu asioita, jotka hankaloittavat ohjelman toteuttamista ja pyritty löytämään näihin tilanteisiin sopivia ratkaisuja ja muutosta. Taideyliopiston globaaliverkostojen toimintaan on pyydetty mukaan opetus- ja tutkimushenkilökuntaa ja opiskelijoita kaikista yksiköistä, jolloin yhteinen tekeminen sekä tavoitteena ollut koulutuksen ja tutkimuksen välisen synergian edistäminen on ollut mahdollista. Tukipalveluita on kehitetty palvelualuerajat ylittävän yhteistyön edistämisellä ja yhteisten ratkaisujen löytämisellä. Samalla on kehitetty ja yhdenmukaistettu mm. talous- ja HR-prosesseja, riskienhallintaa, toimintatapoja sekä ohjeistuksia tukemaan kansainvälisen yhteistyön tarpeita.
Taideyliopiston Uniarts Hub -esihautomo
Ohjelma tukee luovan alan toimijoita liikeidean kehittämisessä ja yrityksen perustamisessa. Ohjelma tarjoaa tietoa ja tukea yrittäjyystaitoihin sekä testialustan taiteilijoiden ja taideopiskelijoiden liikeideoille. Opiskelijaosallistujat saavat ohjelmasta 8 op kurssisuorituksen. Esihautomo on osa Helsingin kaupungin tukemaa Kampusinkubaattorit-ohjelmaa, jossa mukana ovat Taideyliopiston lisäksi Aalto Yliopisto, Arcada, Haaga-Helia, Hanken, Helsingin yliopisto ja Metropolia. Uniarts Hub on käynyt läpi kaksi kierrosta ja osoittautunut onnistuneeksi toimintamuodoksi, jonka kautta on syntynyt ja on syntymässä uutta yritystoimintaa.