Laatujärjestelmällä on vahva yhteys johtamis- ja toiminnanohjausjärjestelmään
Edellinen Karvin laatujärjestelmän auditointi vuonna 2018 toimi tämänkertaisen auditointivierailun haastateltavien mukaan lähtölaukauksena yliopiston strategiatyölle. Nyt toteutettu auditointi ja siihen valmistautuminen käynnistivät uuden kehittävän syklin, missä johtamisjärjestelmää, toiminnanohjausta ja laadunhallintaa on kehitetty rinnakkain strategian pohjalta. Laatujärjestelmän ja toiminnanohjauksen välille on rakentunut vahva yhteys, mikä takaa laatujärjestelmän tuottaman tiedon hyödyntämisen yliopiston johtamisessa. Laatutyön ja toiminnan ohjauksen yhteyttä kuvaa haastatteluissa esitetty näkemys siitä, kuinka toiminnanohjaus kehittyy arvioinnin kautta.
Taideyliopisto korostaa strategiassaan tiedon merkitystä toiminnan kehittämisen perustana. Tiedolla johtamisen merkitystä korostetaan myös laatutyökaluna. Sekä johtamista että laatutyötä tukemaan on rakennettu yliopiston strategisten tavoitteiden ympärille Tiedolla johtamisen portaali, joka sisältää keskeisiä avainlukuja ja mittareita visuaalisesti selkeässä muodossa yhteisön käyttöön. Portaalin käyttöanalytiikka osoittaa, että sitä käytetään yliopistoyhteisössä kohtuullisen aktiivisesti ja se on auditointihaastatteluiden mukaan käyttökelpoista. Portaali tuottaa nopeasti kokonaisnäkemyksen yliopiston tai yksittäisen akatemian etenemisestä strategisten tavoitteiden suhteen. Portaalilla on tärkeä rooli uusien johtajien perehdytyksessä tehtäviinsä. Auditointihaastattelujen mukaan portaalin tieto on kuitenkin yksittäisen akatemian opetuksen johtamiseen liian yleisellä tasolla, joten sen tuottamaa tietoa täydennetään muulla tietoaineistolla.
Tiedolla johtamisen portaali ja muut yliopiston tietojärjestelmät tuottavat tietoa johtamisen tueksi. Laatujärjestelmän arviointikäytänteet tuottavat tietoa, josta kootaan yhteenveto strategian edistymisestä Taideyliopiston ja akatemioiden vuosiarviointia varten. Rehtorin katsaukset tuottavat strategian edistymisestä säännöllisesti tietoa hallitukselle, joka arvioi vuosittain tiedon pohjalta strategian ajantasaisuutta ja mahdollisia muutostarpeita.
Taideyliopiston laatupolitiikka on luotu yhteisöllisesti osana laatukäsikirjan kehittämistä ja tarjoaa konkreettisesti ilmaistun perustan yliopiston laatutyölle. Ajatus laatutyön konkreettisuudesta tuotiin esille myös auditointivierailulla: haastateltavat kuvasivat laatutyötä arjen konkreettiseksi kehittämiseksi, mistä esimerkkinä annettiin yliopiston yhteinen opetussuunnitelmatyö. Yliopisto on nostanut laatujärjestelmän tunnettuuden kehittämiskohteeksi. Auditointihaastatteluissa laatujärjestelmää ei pidetty itseisarvona, vaan laatutyö toteutuu tekemisen kautta. Toimivat prosessit ja jatkuvan kehittämisen varmistaminen ovat osoitus laatujärjestelmän toimivuudesta. Laatupolitiikkaa on julkisesti saatavilla sidosryhmille yliopiston nettisivuilla. Haastatteluissa henkilöstön edustajat tunsivat hyvin laatupolitiikan ja jatkuvan parantamisen periaatteen, vaikka eivät välttämättä tunnistaneet olemassa olevia menettelyitä osana laatujärjestelmän kokonaisuutta.
Taideyliopiston strategia ohjaa toimintaa
Taideyliopistolla on yhteinen strategia. Akatemioiden strategiatyö tapahtuu vuosittaisten toimintasuunnitelmien kautta, mikä on käytännössä yliopiston strategian toteuttamista. Akatemioilla ei ole varsinaisia omia strategioita, vaikka ne täsmentävät yliopiston yhteistä strategiaa oman taiteenalansa osalta toimintasuunnitelmissaan.
Akatemioilla on vahva autonomia ja omat johtokunnat. Niitä pidetään tärkeinä oman taiteenalan tuntemuksen ja kehittämisen näkökulmasta, mikä on myös arviointiryhmän näkemyksen mukaan perusteltua. Akatemioiden itsenäisyys ja erilaiset toimintatavat tekevät yhteisestä strategisesta tavoitteenasettelusta ja johtamisesta välillä haastavaa. Yliopiston yhteiset kuusi päätavoitetta eli strategian kärjet tunnetaan yliopistoyhteisössä hyvin. Vastuuta strategisten kärkien johtamisesta on jaettu yliopiston johdossa kohtuullisen laajasti dekaaneille, mikä vahvistaa yliopiston yhteisten tavoitteiden yhteyttä eri akatemioissa.
Taideyliopiston strategia sisältää kullekin kuudelle strategian kärjelle laajan listan kehittämistoimenpiteitä sekä muutaman keskeisen strategiaindikaattorin. Strategisissa kärjissä ei kuitenkaan oteta kantaa indikaattoreiden tavoitetasoon, mihin kunkin strategisen kärjen osalta pyritään. Tämän Taideyliopisto on itsekin tunnistanut kehittämiskohteekseen. Auditointiryhmä kannustaa yliopistoa täsmentämään strategiaansa niin, että ainakin keskeisten indikaattoreiden tavoitetaso olisi asetettu.