3.4 Korkeakoulun esimerkit onnistuneista kehittämistoimista

Yhteistyö opiskelijajärjestöjen kanssa on aktiivista

Monipuolinen ja runsas yhteistyö sekä vuorovaikutus opiskelijoiden kanssa toteutuu niin arjessa kuin erilaisten foorumien kautta. Opiskelijakunta KOE keskustelee säännöllisesti LABin johdon kanssa LABraKOE-tapaamisissa. Opiskelijajärjestöt tekevät systeemistä yhteistyötä yksiköiden kanssa, esimerkiksi keskustellen yksiköiden johdon kanssa säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa syksyisin ja keväisin. Opiskelijakunta ja ainealayhdistykset toimivat linkkinä viestinnässä opiskelijoiden ja LABin välillä; opiskelijoiden on helppo ottaa vastaan ja välittää viesti vertaisen kautta.

Opiskelijakunnalla on selkeitä vastuita ja rooleja toiminnassa ja toiminnan kehittämisessä, esimerkiksi tutoropiskelijatoiminta, ryhmänedustajat ja arjen yhteistyö. KOEn edustajat ovat mukana koulutuksen Edutiimissä, @pedatiimissä, opiskeluhyvinvointityöryhmässä, Welcome Team’issa, laatu- ja kestävyystyön ohjausryhmässä ja tilatyöryhmässä. Opiskelijakunnan kanssa suunnitellaan ja toteutetaan esimerkiksi opiskelijapalautteisiin liittyviä kehittämistoimenpiteitä, tuoreimpana esimerkkinä yhdessä suunniteltu ja toteutettu LABikäynti-tapahtuma. KOElla on ollut aktiivinen viestijän rooli opiskelijoiden suuntaan esimerkiksi opintojaksopalautejärjestelmän lanseerauksessa sekä palauteasioiden nostamisessa Speak Out-kampanjaan.

LAB-D -ohjelma kehittää tutkimusosaamista

Tohtorikoulutetun henkilöstön lisäämisen tarve perustuu LABin strategiaan. LAB-D -ohjelma tukee LABin henkilöstöä tohtoriopintojen suorittamisessa. Ohjelma on laadittu opiskelijalähtöisesti tukemaan kunkin tohtoriopiskelijan tutkimustyön etenemistä. Ohjelma tukee myös yhdessä tekemistä ja tiedon jakamista, se saattaa ihmisiä yhteen ja vahvistaa näin kaikkien osaamista. ​​​Toimintamuotoja ohjelmassa ovat muun muassa tutkijaseminaarit, tutkijakahvit, infot, perehdytykset, tutkijan ja mentorin väliset tapaamiset sekä ohjelman Teams-alusta. Ohjelma käynnistyi vuoden 2021 alussa, ja ensimmäiset ovat jo valmistuneet. Ohjelmassa tehdään tiivistä yhteistyötä LUT-yliopiston kanssa, esimerkiksi LUTin tutkimuksesta vastaava vararehtori osallistuu ohjelman suunnitteluun ja toteutukseen.

Tietovarasto tuottaa merkityksellistä tietoa

Tietovaraston avulla on kehitetty raportointiratkaisua, joka tukee LABin ja yksiköiden toimintaa, johtamista ja tavoitteiden saavuttamista parhaalla mahdollisella tavalla. Samalla on pyritty laatujärjestelmän kuormittavuuden hallintaan tiedontuotantoa keventämällä ja tiedon löydettävyyttä ja hyödynnettävyyttä parantamalla. Pitkät perinteet tiedontuotantoon on jo Saimian ja LAMKin ajalta, ja kokemuksia erilaisista ratkaisuista sekä hyviä käytänteitä, kuten LAMKissa tehtyä tietovarastotyötä, on hyödynnetty fuusion myötä LABissa ja LUTissa.

Raportoinnissa keskitytään tavoitteiden toteutumisen seurannan kannalta keskeisiin mittareihin. LUT-korkeakoulujen yhteisen tietovaraston, LUT Data Platformin, kautta raportointia kehitetään edelleen esimerkiksi visualisoinneilla, automatisoimalla raportteja, hyödyntämällä rajapintoja sekä tuomalla tietovarastoon myös laadullista ja tulevaisuustietoa. Kehittämiskohteena on edelleen varmistaa tuotetun tiedon hyödynnettävyys toiminnan kehittämisessä.

Henkilöstön hyvinvointia tuetaan

Monipuolinen panostaminen henkilöstöliikuntaan ja muuhun hyvinvointitoimintaan edistävät työkykyä. Toiminnalla on pitkiä perinteitä ja hyväksi havaittuja käytänteitä, kuten MOVEO for Staff. MOVEOn toiminta on monipuolista ja sitä kehitetään palautteen perusteella. Koronavuosinakin liikuntaa jatkettiin etäliikuntana. Tarjolla on myös liikuntaetuja. Henkilöstön käytössä ovat myös Break Pro-taukoliikuntasovellus sekä Eduhouse-verkkokoulutusten tarjoamat hyvinvointivinkit.