Ekologinen kestävyys on yksi Taideyliopiston strategian kärkitavoitteista ja valinta auditointikohteeksi. Arvioinnin tavoitteena on kuvata alueen laadunhallinta ja saada kehittämispalautetta, jotta yliopisto löytäisi parhaat mahdolliset toimintatavat asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen. Arvioinnin lopputuloksena menettelyitä voidaan parantaa.
Taide on osa ekologisen kestävyyskriisin ratkaisua
Ekologinen kestävyys nousi Taideyliopiston strategiseksi tavoitteeksi strategiatyön laajan toimintaympäristöanalyysin ja yhteisökeskusteluiden kautta. Myös OKM edellytti yliopistoja määrittelemään hiilineutraalisuustavoitteen kauden 2021–2024 sopimuksessa. Yliopisto toimii vastuullisesti ja pyrkii minimoimaan toimintansa hiilijalanjäljen. Lisäksi yhteiskuntaan vaikutetaan opetus-, tutkimus- ja taiteellisen toiminnan kautta ja vaikuttamalla oman alan käytänteisiin sekä hankintojen ja sijoitusten kautta.
Strategian toimenpiteet:
- Taideyliopisto luo ekologisen kestävyyden ympäristöohjelman ja määrittelee siinä toimenpiteet ohjaamaan yliopiston toimintaa.
- Ekologinen kestävyys läpäisee yliopiston koko akateemisen toiminnan mikä edellyttää käsittelyn integroimista opintoihin, tutkimukseen ja taiteelliseen toimintaan.
Taideyliopiston ympäristöohjelma
Ympäristöohjelma suuntaa toimintaa ja linjaa konkreettiset toimenpiteet vuosille 2022–2024. Se luotiin osallistavalla prosessilla. Ympäristöohjelmaa päivitetään tarvittaessa, kuitenkin viimeistään vuonna 2024.
Tavoitteena on sisällyttää ekologinen ymmärrys ja kestävät toimintatavat laajemmin opetukseen, tutkimukseen ja taiteelliseen toimintaan sekä minimoida toiminnan ympäristövaikutukset niin, että toiminta on hiilineutraalia v. 2030 mennessä. Ympäristöohjelma sisältää 23 toimenpidettä, joista jokaiselle on määritelty aikataulu, vastuut ja tavoitteet. Toimenpiteet on jaettu kolmen teeman alle:
1) Opetus, tutkimus ja taiteellinen toiminta
Kehitämme ekologiateemaista opetustarjontaa, näkökulmien integroimista opetukseen, kestäviä ja vastuullisia opetus- ja tutkimuskäytäntöjä sekä korkeakoulujen yhteisiä kestävyysopintoja. Lisäksi kehitämme taiteellisen työskentelyn käytäntöjä, tuemme yhteisömme yhteistyötä kestävyysteemojen parissa sekä vahvistamme taiteen ja taidekoulutuksen roolia kestävyyskysymyksissä.
Teemaa on edistetty opetussuunnitelmatyön kautta. Tulevissa opetussuunnitelmissa ekologisuus on mukana kaikki opinnot läpäisevänä teemana ja osana kaikille pakollisia yleisopintoja. Kestävyyttä on käsitelty osana taiteellista työskentelyä, opettajille järjestetty koulutusta ja tehty mm. opas kestävään taiteelliseen työskentelyyn Teatterikorkeakoulussa.
2) Kestävä arki ja ympäristökuormituksen vähentäminen
Laskemme ja seuraamme hiilijalanjälkeämme ja laadimme sen pohjalta suunnitelman päästöjen vähentämisestä ja v. 2030 tarvittavista kompensaatioista.
Yliopistossa arjen kestäviä valintoja tukevat ja täydentävät mm. tiloihin, ruokatarjoiluihin, matkustamiseen ja hankintoihin liittyvät toimenpiteet, linjaukset, ohjeet ja työkalut. Esimerkkejä tehdystä kehittämistyöstä ovat matkustusohje, sisäinen ilmastokompensaatiojärjestelmä, kestävän matkustamisen tuki sekä Työskentele kestävästi Taideyliopistossa -sivu.
3) Rakenteet ja johtaminen
Yliopiston rakenteet, prosessit ja johtaminen luovat suuntaviivat kestävälle toimintakulttuurille. Johtamisen avulla vahvistetaan kestäviä toimintatapoja ja näytetään esimerkkiä. Kestävyys ja ympäristöohjelman seuraaminen on osa toiminnanohjausprosessia. Kestävyysosaamista vahvistetaan mm. matkustamista, hankintoja, johtamista, esihenkilötyötä, tapahtumien järjestämistä koskevien ohjeiden, koulutusten ja työkalujen avulla.
Yliopisto on kehittänyt vuosittaista seurantaa mm. hiilijalanjälkilaskennan ja ympäristöohjelman indikaattorien avulla. Johtoryhmien jäsenille on järjestetty ekologinen kestävyys päätöksenteossa ja johtamisessa -koulutus. Taideyliopisto on mukana useissa kestävyysverkostoissa, joissa jaetaan osaamista, kurssitarjontaa ja tietoa sekä kehitetään yhteistä suuntaa ja toimintamalleja luovien alojen kestävyyssiirtymälle.
Ekologisen kestävyyden johtaminen
Taideyliopiston johtoryhmä vastaa strategian seurannasta ja tekee keskeiset päätökset. Ekologiselle kestävyydelle on johtoryhmästä nimetty vastuuhenkilö. Vastuuhenkilö varmistaa, että strategiakärjen toimenpiteet etenevät.
Ympäristöohjelman toimenpiteiden etenemistä suunnitellaan ja seurataan vuosittain keväällä strategian seurantakeskusteluissa ja syksyisin osana toiminnansuunnittelua. Akatemiat ja yksiköt huomioivat toimintasuunnitelmissaan ympäristöohjelman toimenpiteet. Johtoryhmä käsittelee toimintasuunnitelmat ekologisen kestävyyden osalta ja laatii niistä lausunnon, jossa arvioidaan hyvin etenevät ja huomiota vaativat toimenpiteet. Lausunnossa otetaan myös kantaa mahdollisiin resurssitarpeisiin.
Ekologisen kestävyyden arviointi ja kehittäminen
Tavoitteiden etenemistä seurataan vuosittain maaliskuussa osana vuosiarviointia. Vuosiarvioinnissa raportoidaan ja analysoidaan valittujen strategisten indikaattorien (opiskelijoiden kokemus ekologisen kestävyyden käsittelystä opinnoissa ja yliopiston hiilijalanjälki) toteutuminen. Lisäksi seurataan ympäristöohjelman indikaattoreita.
Rehtori käy joko yksiköittäin tai strategiakärjittäin keväisin strategian seurantakeskustelut vuosiarvioinnin tulosten pohjalta. Keskusteluissa jaetaan yhteinen näkemys strategian toteutumisesta suhteessa tavoitteisiin ja sovitaan mahdollisista muutostarpeista suhteessa toiminnansuunnitteluun.
Vahvuudet |
Kehittämiskohteet |
Strategian tavoitetila on selkeä ja kunnianhimoinen. | Ydintoiminnan ekologisen kestävyyden kehittäminen ja vahvistaminen. |
Laaja-alainen ympäristöohjelma, jossa on selkeät tavoitteet, aikataulut ja vastuut. | Kestävyysajattelun ja ekologisten toimintatapojen vakiinnuttaminen laaja-alaisesti. |
Ympäristöohjelman toteuttaminen ja seuranta liitetty toiminnanohjausprosessiin. | Resurssien riittävyys ekologisen kestävyyden kehittämiselle ja ylläpidolle. |