LAB kehittää vaativan innovaatiotoiminnan tukea systemaattisesti
Vaativalla innovaatiotoiminnalla LAB pyrkii vastaamaan yritysten kehitystarpeisiin ja toteuttamaan ammattikorkeakoululain mukaista yhteiskuntavastuutaan. LAB haluaa tehdä aikaisempaa parempaa TKI-toimintaa ja sen kautta auttaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä uudistumaan ja kasvamaan. Vaativan innovaatiotoiminnan tukea toteutetaan LUT-yliopiston kanssa yhteisissä korkeakoulupalveluissa, joissa on kehitetty osaamista vaativien TKI-hankkeiden hakemiseen. Vaativan innovaatiotoiminnan tuki on LABissa vahva strateginen kehittämiskohde. Resurssointi vaativaan innovaatiotoiminnan tukeen on tuottanut jo hyviä tuloksia.
Vaativan innovaatiotoiminnan tuen merkitys konkretisoituu lukuina LABin tuoreimmassa strategiapäivityksessä. LAB lähestyy kasvutavoitteitaan nostamalla henkilöstönsä osaamista ja kehittämällä vaativan innovaatiotoiminnan tukea. Henkilöstön osaamisen kehittäminen konkretisoituu muun muassa LAB-D-ohjelmaksi, jossa on mukana yli 40 tohtoriksi opiskelevaa henkilöstön jäsentä. Auditointiaineiston perusteella LAB on pärjännyt hyvin erityisesti Business Finland -rahoituksen hakemisessa.
Vaativan innovaatiotoiminnan tuki on korkeatasoista
Auditointihaastatteluiden perusteella vaativan innovaatiotoiminnan tuen taso LABissa on korkea. Auditointihaastatteluiden mukaan vaativan innovaatiotoiminnan tukipalvelut sekä henkilöstön saamat resurssit hankkeiden hakemiseen ovat varsin hyviä. Auditointihaastatteluissa korostui vaativan innovaatiotoiminnan tuen joustavuus. Haastateltavat kiittelivät erityisesti hankehakuprosessissa saatua tukea. Haastateltavien mukaan tukipalveluilta saa apua lyhyelläkin varoitusajalla ja saatu tuki on korkeatasoista.
Auditointihaastatteluiden mukaan vaativan innovaatiotoiminnan hakemuksissa korostuu LABin strategia. Lähtökohtaisesti hakemukset pitää hyväksyttää ohjeistuksen mukaisesti. Auditointihaastatteluissa hyväksyttämisprosessin nähtiin parantavan hakemusten laatua. Haastateltavat pitivät LABin hankkeiden hakukriteereitä ja niitä koskevaa ohjeistusta selkeinä ja järkevinä. Haastatteluiden mukaan prosessia voisi kuitenkin vielä yksinkertaistaa. Auditointihaastatteluiden mukaan myönteisten rahoituspäätösten jälkeistä hankkeiden toteutusprosessia ja sen tukea kannattaisi myös kehittää.
Vaativa innovaatiotoiminta vaatii usein laaja-alaista osaamista. Auditointiryhmä katsoo, että LABin ja LUTin henkilöstön monialaista ja -tieteistä asiantuntemusta voitaisiin hyödyntää nykyistä enemmän hankevalmistelussa ja hankkeissa. Vaativan innovaatiotoiminnan hankkeissa työskentelevien henkilöiden määrä voisi samalla kasvaa.
LUT-yhteys on hyödyttänyt innovaatiotoiminnan tukea merkittävästi
Auditointiaineiston perusteella korkeakoulupalvelut ovat merkittävässä asemassa vaativan innovaatiotoiminnan tukemisessa. Vaativan innovaatiotoiminnan hankkeissa toimivat henkilöt arvostavat LUT-yliopiston tukipalveluita erilaisten hakujen tunnistamisessa ja niistä tiedottamisessa sekä hakemusvalmistelussa. Hyvänä käytäntönä on, että eri hakuihin on nimetty omat vastuuhenkilönsä, joilta henkilöstö saa hyvin tukea. Onnistumiset näkyvät muun muassa Business Finland -rahoituksen korkeana määränä. Seuraava luonnollinen askel olisi uudet onnistumiset esimerkiksi Euroopan komission puiteohjelmahauissa.
Auditointiryhmä pitää LABille mahdollisuutena vertaisoppimisen toteuttamista ja hyvien käytänteiden jakamista niiden ammattikorkeakoulujen kanssa, jotka ovat onnistuneet kasvattamaan kansainvälisen kilpaillun tutkimusrahoituksen tai Suomen Akatemian rahoituksen osuutta. Kun vaativan innovaatiotoiminnan tukea halutaan edelleen kehittää, LAB voisi pyrkiä vaikuttamaan proaktiivisesti hankehakuihin sekä hyödyntää vertaislukijoina LUT-korkeakoulujen tutkijakuntaa nykyistä laajemmin. LAB voisi myös hyötyä siitä, että artikkeleita kirjoitettaisiin enemmän yhteistyössä LUTin henkilökunnan kanssa. Auditointihaastatteluiden mukaan myös juridista tukea, immateriaalisten eli aineettomien oikeuksien (IPR) osaamista ja tukea, sopimusvalmistelua sekä hankehallinto-osaamista on tarpeen lisätä hakemusten ja saadun rahoituksen määrän kasvaessa.
Auditointiryhmän näkemyksen mukaan hankehaun ja -valmistelun prosessi on tarkkaan mietitty. LABissa tunnistetaan hyvin hankehakujen mahdollisuudet ja tarjotaan tukea hankevalmisteluun. Hankekannan kasvattamisessa on keskeistä saada kasvatettua hankkeisiin osallistuvien yritysten lukumäärää sekä tiedostaa alueiden elinkeinoelämän tarpeita. LAB hyötyisi, jos TKI-henkilöstö kiertäisi nykyistä enemmän alueiden yrityksissä ja keräisi systemaattisesti elinkeinoelämän hanketarpeita. Tätä työtä voisivat tehdä osaltaan myös asiakkuuspäälliköt. Tämä vahvistaisi myös LABin palveluiden ja TKI-hankkeiden markkinointia alueiden elinkeinoelämälle, jotta mahdollisimman moni alueiden yrityksistä tietäisi monipuolisista rahoitus- ja yhteistyömahdollisuuksista.
Itsearviointiraportin mukaan LABissa ollaan kehittämässä yhtenäistä asiakkuus- ja kumppanuusmallia. Kumppanuusmallin pitäisi valmistua vuoden 2024 aikana. Auditointiryhmä kannustaa kumppanuusmallin käyttöönottoon, sillä malli voi entisestään edesauttaa uusien vaativan innovaatiotoiminnan hankkeiden syntymistä sitoutuneiden kumppaneiden kanssa. Mallin luomiseen kannattaa kytkeä vahva TKI-toiminnan ideointimahdollisuus, jolla tuetaan LABin suuntautumista yritys- ja työelämälähtöiseen TKI-toimintaan. Auditointiryhmä suosittelee LAB-ammattikorkeakoulua luomaan nykyistä yksityiskohtaisemman prosessin vaativan innovaatiotoiminnan hankkeiden toteuttamisvaiheeseen, vaikuttavuuden arviointiin sekä hankkeiden jälkihoitoon.
Kunnianhimoisiin kasvutavoitteisiin on valmiutta vastata
LABin henkilöstö on vastannut vaativan innovaatiotoiminnan kunnianhimoisiin kasvutavoitteisiin hyvin, ja LABiin on saatu rakennettua halua onnistua tavoitteissa. Rahoitushakemusten kirjoittaminen on kuormittavaa ja pettymyksiä tulee väistämättä aika ajoin. Henkilöstön saamaa tukea ja työhyvinvointia tulee kehittää näihinkin tilanteisiin liittyen. Henkilöstötyöpajan mukaan vaativiin hakuihin osallistuvat opettajat ovat harvalukuinen ryhmä. Painetta ei tule kohdentaa liialti samoille ihmisille rahoitusten ja hankkeiden hakemisessa. LABin pyrkimys laajentaa henkilöstön osaamista vaativassa innovaatiotoiminnassa on suositeltava. LAB-D-ohjelma osoittaa LABin vahvaa sitoutumista henkilöstön osaamisen ja tutkimusvalmiuksien kehittämiseen. Tämän lisäksi tarjolla on lukuisia kaupallisia sertifikaatteja ja projektinhallinnan koulutuksia, joiden systemaattinen hyödyntäminen auttaisi LABia eteenpäin pyrkimyksissä.
LAB on käyttänyt vaativan innovaatiotoiminnan tukemisessa myös grant writereita ja konsultteja. Auditointiryhmän arvion mukaan on tärkeä turvata, että kyseisiin hankkeisiin kaavailtu henkilöstö on riittävän sitoutunutta hankkeisiin ja niiden toteuttamiseen. Erityisesti ulkoisia asiantuntijoita, kuten grant writereita, käytettäessä tulee varmistaa oman henkilökunnan ja kohderyhmän vuoropuhelun avulla, että työelämälähtöisyys ja LABin strategiset valinnat tulevat huomioitua hankehakemuksissa. Myös LABin henkilökunnan osaamisen vaativan innovaatiotoiminnan hankkeiden valmistelijoina tulee kasvaa ja vahvistua.