Vaativa innovaatiotoiminta tukee strategista kehittymistä
LAB on valinnut kehittämisen kohteeksi vaativan innovaatiotoiminnan tuen menettelytavat. Auditointiryhmältä toivotaan palautetta erityisesti siitä, miten LABissa tuetaan yritys- ja työelämälähtöisen tki-toiminnan idea- ja hakemusvaihetta strategian suuntaisesti sekä miten vaativan innovaatiotoiminnan osaamisen ja edellytysten kehittymistä vahvistetaan. Menettelytapoja arvioidaan korkeakoulupalveluiden ja LABin roolien näkökulmista.
Vaativassa innovaatiotoiminnassa menestyminen edellyttää LABin henkilöstöltä kilpaillun rahoituksen osaamista sekä vahvaa tutkimuksellista osaamista. LABin hallitus on tehnyt vuonna 2022 päätöksen, että LAB panostaa vaativaan innovaatiotoimintaan esimerkiksi henkilöstön tutkimusosaamista vahvistamalla. Vaativassa innovaatiotoiminnassa onnistuminen on olennaista LABin strategian toteutumisen kannalta ja sen vuoksi strategian toimenpideohjelman yhtenä tavoitteena on LABin osaamispohjan vahvistaminen vaativassa innovaatiotoiminnassa.
Vaativalla innovaatiotoiminnalla LAB tavoittelee kansallisen ja kansainvälisen kilpaillun rahoituksen huomattavaa kasvua ja sen avulla tapahtuvaa tki-toiminnan vaikuttavuuden lisäämistä. Tavoite on nostaa tki-toiminnan painopiste alueellisesta kontekstista kansalliselle ja kansainväliselle tasolle. Soveltavan, yritysten kanssa yhteistyössä tehtävän tutkimuksen rahoittajana Business Finland (BF) on LABille kansallisesti tärkein kilpaillun rahoituksen lähde ministeriöiden rinnalla. Vaativan innovaatiotoiminnan kehittymistä mitataan LABissa erityisesti BF-rahoituksen kasvulla. Kansainvälisessä kontekstissa keskeinen rahoituslähde LABille on Horisontti Eurooppa -ohjelmasta haettava rahoitus. Tällä osa-alueella osaamisen kehittyminen on vasta alussa.
LABin ja korkeakoulupalvelujen tutkimuksen palvelut-yksikön roolit idea- ja hakemusvaiheessa:
Tehtävä / Vaihe | LABin rooli | Tutkimuksen palvelut-yksikön rooli |
Ideointi
Proaktiivinen vaihe ennen rahoitushaun aukeamista |
Omien vahvuuksien tunnistaminen, keskustelut potentiaalisten sidosryhmien ja kumppaneiden kanssa, tarpeen varmistaminen. Strategianmukaisuuden varmistaminen | Sparraus konsortioiden koostumuksesta ja rakentamisesta, yhteispohdintaa rahoitusinstrumenteista, Funding calls- listauksen ylläpito LABin intrassa |
Haku aukeaa
Reaktiivinen vaihe |
Hakemustiimin resursointi, hankevalmistelun toteutus ja hakemuksen lähettäminen | Hakemuksen teknisen toteutuksen varmistaminen, hakemuksen sisällön sparraus tarvittaessa. Grant writing Horisontti-hakemuksissa |
Vaativaa tutkimusosaamista vahvistetaan
Vahvuusalueiden tehtävä on varmistaa, että LABin TKI-toiminta kehittyy strategiassa määritellyn profilaation mukaisesti. Vahvuusalueet ja yksiköt vastaavat yhdessä vaativassa innovaatiotoiminnassa tarvittavan substanssisosaamisen kehittymisestä. Yksiköt korostavat uusien henkilöiden rekrytoinneissa mahdollisuuksien mukaan tutkijakoulutusta. Henkilöstöä kannustetaan kehittämään omaa osaamistaan. Osaamisen vahvistamista tuetaan esimerkiksi mahdollistamalla työajan käyttö tieteellisten julkaisujen kirjoittamiseen, järjestämällä rahoitusteemaisia koulutuksia sekä tukemalla hankkeiden valmistelua kohdennetulla sparrauksella. LAB D -ohjelma tukee henkilöstön tutkimusosaamisen vahvistumista, mahdollistaa tohtoritutkinnon suorittamisen sekä kannustaa jatko-opiskelijoita kiinnittymään LABin TKI-toimintaan ja jatkamaan tutkimustoimintaa myös väitöskirjan valmistumisen jälkeen. Vaativan innovaatiotoiminnan kehittymistä on tarkoitus edelleen vahvistaa tutkimustiimimallilla, joka otetaan käyttöön vuoden 2024 aikana.
Menettelyt ja käytännöt tukevat kilpaillun rahoituksen hakemista
Korkeakoulupalvelujen tutkimuksen palvelut-yksikkö tukee LABin tiimejä TKI-prosessin idea- ja hakemusvaiheissa. Vuoden 2023 alusta alkaen tutkimuksen palvelujen tukea on suunnattu erityisesti kilpaillun rahoituksen lähteisiin, joilla vaativaa innovaatiotoimintaa pääsääntöisesti toteutetaan. Tutkimuspalvelujen roolia kehitetään reaktiivisesta tuentarjoajasta proaktiiviseksi ja ennakoivaksi kumppaniksi, jotta tutkimuspalvelujen asiantuntijuus ja osaaminen olisivat LABin henkilöstön käytössä oikea-aikaisesti ja tarpeen mukaan. Tutkimuksen palvelujen tuki on organisoitu niin, että jokaiselle keskeiselle rahoituslähteelle on oma asiantuntijansa. Suoraan LABin hankevalmisteluja tukevien asiantuntijoiden lisäksi on tarvittaessa käytettävissä koko tutkimuksen palvelujen asiantuntijuus yksikön sisäisen tiimityöskentelyn kautta. Myös intranetin viestintää on kehitetty tukemaan vaativaa innovaatiotoimintaa (esim. Funding Calls-työkalu rahoitushakujen kalenterointiin).
Tutkimuksen ideavaiheeseen kohdistuva tuki on kriittistä vaativassa innovaatiotoiminnassa, jossa menestyminen edellyttää sisältökärkien pitkäjänteistä kehittämistä, monialaisten yhteishankkeiden rakentamista kumppaneiden kanssa sekä usein myös hakijakonsortion muodostamista ja yhteisen tutkimussuunnitelman laatimista. LABin ja korkeakoulupalvelujen yhteistyönä etsitään parhaita menettelytapoja, joilla tiimejä voidaan tukea konsortioiden tunnistamisessa ja rakentamisessa. Tutkimuksen palvelut voivat auttaa LABin tiimejä esimerkiksi sopivien konsortioiden tunnistamisessa sekä tukea tiimiä suunnitellun hankkeen myyntipuheen ja pitchauksen kehittämisessä. Menettelytapoja halutaan jatkokehittää niin, että tuki kohdentuisi proaktiivisesti vaiheeseen, jossa idean kehittyminen on vielä alkuvaiheessa ja suuntaa etsitään.
Hakemusvaiheessa tutkimuksen palvelut tarjoaa hanketeknistä tukea ja voi tuottaa tarvittaessa hakemuksiin Grant Writer -palvelun. Vaativien hankevalmistelujen (erityisesti BF, EU Horisontti) käynnistyessä LABin valmistelutiimi sopii tutkimuspalvelujen kanssa siitä, millainen rooli tutkimuspalveluilla voi olla valmistelun tukemisessa. Paras vaikuttavuus yhteistyöllä saavutetaan, kun yhteydenotto tutkimuspalveluihin tehdään varhaisessa vaiheessa valmistelua, mielellään jo teemaa ideoitaessa. Parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi yhteistyötä LABin ja tutkimuspalvelujen välillä kehitetään jatkuvasti.
LABin henkilöstön osaamisen kehittymistä tuetaan myös kilpaillusta rahoituksesta järjestettävällä koulutuksella: esimerkiksi keväällä 2023 LABin henkilöstölle järjestettiin LAB Grant Writing Workshop-sarja, jossa lähdettiin työstämään valikoituja horisonttihakemuksia.
Tutkimuksen tukipalvelujen lisäksi LABin vaativaa innovaatiotoimintaa tukevat muut korkeakoulupalvelujen yksiköt omissa rooleissaan, kuten HR- ja talouspalvelut, tiedekirjasto, IT-palvelut, lakipalvelut, johdon palvelut, opintopalvelut sekä LUTin innovaatiopalveluyksikkö Green Campus Open. EU-rahoitushakemusten valmistelussa voidaan hyödyntää myös ulkopuolisia konsultteja.
Vahvuudet |
Kehittämiskohteet |
LABin strategia luo pohjan ja ajattelutavan TKI-toiminnan vaativuustason nostamiselle | Monialaisten konsortioiden rakentaminen vaikuttavuuden kasvattamiseksi |
Maakunnallisen TKI-toiminnan vahva perusta mahdollistaa toiminnan kehittämisen kansalliselle ja kv-tasolle | Yhteistyökäytäntöjen vahvistaminen ja monipuolistaminen LABin ja korkeakoulupalvelujen välillä |
Tutkimuspalveluiden osaaminen ja kokemus LABin käytössä | Idean strategianmukaisuuden varmistaminen |