2.2 Vaikuttava tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta sekä taiteellinen toiminta

Auditointiryhmän arvio

Humakin vahva arvopohja ohjaa strategiaa ja siitä johdettujen TKI-toiminnan tavoitteiden asettamista

Humakin yhteiskunnallinen tehtävä ja vahva arvopohja ovat ohjanneet strategiaa ja siitä johdettujen TKI-toiminnan tavoitteiden ja vaikuttavuustavoitteiden asettamista. Arvopohjan kytkeminen tavoitteisiin on luontevaa ja tunnusomaista Humakille. Auditointihaastatteluissa vahvistui, että arvopohja tunnistetaan ja jaetaan koko korkeakouluyhteisössä sekä Humakin sidosryhmissä.

Auditointiryhmä sai auditointiaineiston ja haastattelujen perusteella vahvaa näyttöä siitä, että Humakin TKI-toiminnan hankeprosessi on selkeästi kuvattu ja käytännön toiminnassa noudatetaan kattavasti sovittuja menettelytapoja. Prosessiin sisältyvissä idea-, esivalmistelu- ja valmisteluvaiheissa arvioidaan hankkeen osuvuutta Humakin strategiaan ja määritellään valmistelun vastuutahot prosessin etenemisen varmistamiseksi. Haastattelujen perusteella Humak mahdollistaa opettajien osallistumisen TKI-toimintaan joustavasti, mikä myös tukee ja vahvistaa heidän haluaan ideoida uusia hankkeita. Auditointiryhmä sai haastatteluissa näyttöä siitä, että opettajat hyödyntävät hankkeiden tuloksia opetuksessaan tuomalla hankkeiden tuottamaa tietoa opetukseen. Opettajat tuottavat vuosittain merkittävän määrän julkaisuja, mikä edistää tiedon leviämistä myös laajemmalle yhteiskuntaan ja tukee siten Humakin toiminnan vaikuttavuutta.

TKI-toiminnan vaikuttavuudelle asetetut tavoitteet linkittyvät strategiaan ja niistä johdettuihin dokumentteihin. Humakin strategian ydin on osaamisen vahvistaminen kolmella eri osa-alueella, joita ovat TKI-toiminnan vaikuttavuuden vahvistamiseen liittyvä osaaminen, vahvuusaloihin ja osaamiskärkiin liittyvä yhteisöllinen osaaminen sekä henkilöstön yksilötasoinen osaaminen. Humakilla on selkeästi kuvatut mittarit ja menettelyt TKI-toiminnan vaikuttavuuden määrällisten tavoitteiden seurantaan ja arviointiin. Kehittämiskohteeksi Humak on tunnistanut laadullisten mittarien kehittämisen TKI-toiminnan vaikuttavuuden arviointiin. Auditointiryhmä kannustaa Humakia kehittämään tavoitteiden saavuttamisen seurantaa tukevaa mittaristoa erityisesti laadullisten mittareiden osalta.

Humakin tuottama tutkimus- ja ennakointitieto on hyödynnettävissä niin korkeakoulun oman TKI-toiminnan kehittämisessä kuin laajemmin osana yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Humakin tavoitteena on tuottaa uutta tietoa ja innovaatioita, jotka parantavat yhteiskunnan toimintaa. Humakin viestinnällä on keskeinen rooli uuden tiedon levittämisessä niin ammattikorkeakoulun sisällä, sidosryhmille kuin laajemmin yhteiskuntaan. Auditointihaastattelujen perusteella henkilöstö tunnistaa hyvin viestinnän roolin ja merkityksen.

Humakilla kattavat ohjeet hyvän tieteellisen käytännön varmistamiseksi

Itsearviointiraportin mukaan Humak on sitoutunut sopimukseen tutkimuksen, tutkijoiden ja tutkimusorganisaatioiden arvioinnin uudistamisesta (CoARA). Humakissa toimii eettinen toimikunta, jonka vastuulla on kehittää ja uudistaa opiskelun, opetuksen ja TKI-toiminnan eettisiä periaatteita ja ohjeistuksia. Avoimelle TKI-toiminnalle on järjestetty tukipalvelut, ja tutkimusetiikka on kiinteä osa AMK- ja YAMK-opintojen menetelmäopetusta ja opinnäytetyöohjausta. Humak noudattaa ARENE ry:n hyväksymiä ammattikorkeakoulujen opinnäytetöiden eettisiä suosituksia.  Opinnäytetöiden plagioinnin tarkastuksesta huolehditaan kattavasti ja tähän liittyvät menettelyt on kuvattu selkeästi. Myös Humakin noudattama tutkimuslupakäytäntö ja tähän liittyvä prosessi on kuvattu tarkoituksenmukaisesti.

Humak on sitoutunut avoimen tieteen ja tutkimuksen edistämiseen. Auditointiaineiston ja -haastattelujen perusteella avoimen tieteen ja tutkimuksen periaatteet ovat kattavasti henkilöstön tiedossa ja niihin on sitouduttu.

Auditointihaastatteluissa auditointiryhmä sai vahvistusta siitä, että Humakilla on kattavat ohjeet hyvän tieteellisen käytännön varmistamiseksi. Sen sijaan eettisen toimikunnan sekä korkeakoulun johdon roolit ja vastuut hyvän tieteellisen käytännön toteutumisen varmistamiseksi olivat haastattelujen perusteella henkilöstön jäsenille epäselvät. Auditointiryhmä suosittelee Humakia määrittelemään ja kuvaamaan hyvän tieteellisen käytännön toteutumisen varmistamiseen liittyvät vastuut nykyistä selkeämmin.