2.2 Vaikuttava tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta sekä taiteellinen toiminta

Assessment of the audit team

TKI-toiminnalle ja taiteelliselle toiminnalle on asetettu tavoitteet ja mittarit

LABin strategian ja auditointihaastatteluiden mukaan LAB haluaa olla koulutusta tarjoava innovaatiokorkeakoulu. TKI-toiminnan vaikuttavuudelle on asetettu selkeät tavoitteet ja vaikuttavuutta arvioidaan strategiaan pohjautuvilla mittareilla. TKI-toiminnan strategiset mittarit kohdistuvat TKI-rahoituksen ja julkaisutoiminnan määrän seurantaan. Mittarit ovat määrällisiä ja toimivat hyvin TKI-toiminnan vaikuttavuuden arvioinnin tukena. Auditointivierailun mukaan LABin johtoryhmä ja hallitus seuraavat TKI-toiminnan vaikuttavuutta ja mittareiden tuottamaa tietoa. LABin intran mukaan TKI-toimintaa, sen tuloksellisuutta ja kehittymistä seurataan systemaattisesti myös TKI-johdon kokouksissa, yksiköissä, henkilöstöfoorumeissa ja -kokouksissa. TKI-toiminnan vaikuttavuudesta kerätään tietoa myös hankkeiden väli- ja loppuarvioinneissa.

TKI-hankkeilla on myös laadulliset tulosmittarit. Lisäksi palautetta kerätään työelämäkumppaneilta, asiakkailta ja sidosryhmiltä, ja palautetietoa hyödynnetään ohjausryhmissä TKI-toiminnan kehittämisessä. Auditointihaastatteluissa nostettiin esiin tarve laadullisten TKI-toiminnan vaikuttavuutta mittaavien työkalujen lisäämiselle. Auditointiryhmä totesi samansuuntaisen tarpeen. Auditointihaastatteluissa toivottiin, että vaikuttavuutta mitattaisiin nykyistä enemmän yritysyhteistyön laadun, alueiden yritysten kasvun ja työvoiman saatavuuden perusteella. Tällä hetkellä LABissa kehitetään TKI-toiminnan vaikuttavuusmallia.

LABissa on hiljattain tehty TKI-toiminnan vaikuttavuuden ulkoinen arviointi, joka on toiminut pohjana strategiatyölle ja profiilin tarkastelulle. Arvioinnissa selvitettiin TKI-toiminnan menettelytapoja ja kehittämistarpeita. Tulosten pohjalta LAB on asettanut kehittämiskohteita TKI-toiminnan vaikuttavuudelle. Näihin kuuluvat muun muassa tutkimuksellisuuden kasvattaminen, TKI-toiminnan strategisen suunnan täsmentäminen, hanketoiminnan strategisuuden varmistaminen sekä TKI-osaamisen vahvistaminen. Keväällä 2024 päivitetyssä strategiassaan LAB on määritellyt kolme vahvuusaluettaan, jotka ovat aineeton arvonluonti, monikäyttöiset materiaalit sekä hyvinvoiva ihminen. Auditointihaastatteluiden mukaan LABissa pyritään rakentamaan laajoja hankekokonaisuuksia, jotka vastaavat ajankohtaisiin haasteisiin. TKI-toiminnan ulkoisen arvioinnin suositusten perusteella LABiin perustetaan syksyllä 2024 neljä uutta tutkimusryhmää, jotka LABin verkkosivujen mukaan vahvistavat TKI-toiminnan ammattimaistamista ja terävöittävät vahvuusalueiden tutkimuksellista sisältökärkeä. Myös TKI-infrastruktuuria on vahvistettu. TKI-toiminnan haasteena on ollut löytää riittävästi osaavia asiantuntijoita kasvavaan hanketoimintaan, mikä on haastanut TKI-toiminnan toteuttamista ja vaikuttavuutta. Auditointihaastatteluiden mukaan tilanne on kääntynyt aikaisempaan verrattuna parempaan suuntaan ja osaajia on saatu suunnattua hankkeisiin entistä paremmin.

LABin taiteellinen toiminta keskittyy Muotoiluinstituutin tarjoamaan 11 koulutusohjelmaan sekä taidealan henkilöstön ja opiskelijoiden osallistumiseen TKI-toimintaan. Auditointihaastatteluissa korostui Muotoiluinstituutin merkittävä rooli kansallisesti. LABin taiteellisen toiminnan vaikuttavuutta mitataan muun muassa näyttelyiden määrillä, niiden kävijämäärillä sekä LABin opiskelijoiden ja alumnien menestyksellä taidealan kilpailuissa. Muotoiluinstituutin opiskelijoiden ja valmistuneiden taiteellisen menestyksen seuraaminen on yksi keskeinen keino mitata taiteellisen toiminnan vaikuttavuutta. Taiteellisen toiminnan vaikuttavuutta arvioidaan myös rahoituksen ja julkaisuiden määrillä.

Osana taiteellista toimintaa LABissa on toteutettu useita hankkeita yhteistyössä yritysten kanssa, ja näin yritysyhteistyö tuo taiteen lähemmäksi ihmisiä. Taiteellisen toiminnan ja TKI-toiminnan yhdistävien hankkeiden kumppaneilta pyydetään palaute jo hankkeiden aikana, jolloin toimintaa voidaan suunnata palautteen perusteella. Muotoiluinstituutilla on myös runsaasti yhteistyötä muiden taidekorkeakoulujen, alan ammatillisten toimijoiden ja järjestöjen kanssa. Myös kansainvälistä yhteistyötä on edistetty taiteellisen toiminnan yhteistyön vahvistamiseksi ja verkostojen luomiseksi. Taiteellisesta toiminnasta ja sen vaikuttavuudesta viestitään aktiivisesti ulospäin eri keinoin, josta esimerkkeinä LABin julkaisema taiteeseen ja muotoiluun keskittyvä lehti, sosiaalisen median viestintä, julkaisut, näyttelyt ja alumnihaastattelut.

LABin TKI-toiminta ja taiteellinen toiminta uudistavat korkeakoulun toiminta-alueita

Auditointihaastatteluissa korostui niin henkilöstön kuin sidosryhmien näkemys LABin TKI-toiminnan ja taiteellisen toiminnan yhteiskuntaa uudistavasta otteesta. Sidosryhmät korostivat LABin merkittävää roolia osaajien tuottamisessa LABin toiminta-alueille. LABin nähtiin tunnistavan alueiden tarpeita ja vastaavan niihin aktiivisesti. LABin ja sen sidosryhmien välillä on aktiivista TKI-toimintaa, ja siihen etsitään myös yhteisiä rahoituskanavia. Auditointiryhmä suosittelee, että LAB ottaa vielä nykyistä laajemmin yrityksiä ja alueiden muita työelämätoimijoita mukaan TKI-toimintaan.

Vaikuttavuuden näkökulmasta ulkoisen rahoituksen kasvattaminen nähtiin LABissa keskeisenä kehittämisen kohteena, sillä sen avulla voidaan tukea alueellisten yritysten tarpeita ja täten vahvistaa LABin TKI-toiminnan vaikuttavuutta. Auditointihaastatteluiden mukaan LAB on aktiivisesti yhteydessä sidosryhmiin rahoitushakujen edistämiseksi, ja sidosryhmät kokivat LABin luotettavaksi yhteistyökumppaniksi. Sidosryhmien edustajat näkivät, että LABilla on merkittävä vaikutus toiminta-alueidensa kehittymiseen. He toivoivat, että LAB-ammattikorkeakoulu ja LUT-yliopisto voisivat vielä nykyistä enemmän olla samoissa hankkeissa mukana yhdessä.

Auditointihaastatteluiden mukaan LABissa on kehitetty julkaisutoimintaa ja muuta TKI-viestintää. LABissa kutsutaan aikaisempaa aktiivisemmin verkostoja eri tilaisuuksiin, LAB ylläpitää erilaisia blogialustoja ja toteuttaa podcast-sarjaa. Julkaisujen tekemistä tuetaan julkaisupalkkiolla.

Hyvään tieteelliseen käytäntöön ja avoimeen tieteeseen on ohjeistuksia, mutta niiden sisäistämistä tulee tukea

LABin itsearviointiraportin mukaan LUT-korkeakouluilla on yhteinen avoimen tieteen ja tutkimuksen politiikkadokumentti sekä eettiset toimintaperiaatteet. LAB on sitoutunut noudattamaan vastuullisen ja eettisen TKI-toiminnan periaatteita ja henkilöstölle on tarjolla näihin liittyvää koulutusta ja tukea. Auditointihaastatteluiden mukaan opettajatutorit opettavat opiskelijoille hyvää tieteellistä käytäntöä, kuten tieteen eettisyyttä ja vilpin ehkäisyä.

Auditointihaastatteluiden mukaan opiskelijat eivät juurikaan tunnistaneet hyvän tieteellisen käytännön integroitumista opetukseen. Opiskelijat kokivat, että eettiset ohjeet esitellään liian myöhäisessä vaiheessa opintoja. He toivoivat, että hyvä tieteellinen käytäntö sisältyisi nykyistä enemmän jokaiseen opintojaksoon. Auditointiryhmä suosittelee, että LABin koko korkeakouluyhteisössä korostetaan hyvää tieteellistä käytäntöä. Sekä oppimistehtävä- että opinnäytetyöohjeissa tulee huomioida hyvän tieteellisen käytännön periaatteet sekä kertoa, miten vilppitapauksia käsitellään korkeakoulussa ja millaisia rangaistuksia vilpistä seuraa.

Avointa tiedettä edistetään LABissa pääosin julkaisuiden kautta, ja edistämisessä noudatetaan LUT-korkeakoulujen avoimen tieteen periaatteita. LUT-tiedekirjasto tukee ja ohjeistaa avoimen tieteen käytännön toteutuksessa opiskelijoita ja henkilöstöä. LABissa on henkilöstölle avoimen tieteen koulutustarjotin, joka sisältää julkaisutoimintaan ja aineistonhallintaan liittyviä osuuksia sekä tilaisuuksia avoimista oppimateriaaleista ja lisensoinnista. Opiskelijat eivät auditointihaastatteluissa tunnistaneet avoimen tieteen merkitystä eivätkä siihen liittyvää koulutustarjontaa tai tukea. LABin tulee varmistaa, että koko korkeakouluyhteisö on tietoinen avoimen tieteen merkityksestä, siihen liittyvistä koulutuksista ja tuesta.

LAB on sitoutunut noudattamaan vastuullisen tutkijanarvioinnin periaatteita (Coalition of Advancing Research Assessment, CoARA). LABissa valmistellaan TKI-vararehtorin johdolla CoARAn toteuttamiseksi sopimuksen edellyttämä toimintasuunnitelma vastuullisen arvioinnin prosessin etenemisestä. Tavoitteena on tunnistaa toimenpiteitä, joiden avulla tutkimuksen laatua voidaan mitata muutoin kuin pelkkien julkaisumäärien ja hankerahoituksen määrän kautta. Auditointiryhmä suosittelee, että LAB pohtii CoARAn periaatteita suhteessa jo määriteltyihin TKI-toiminnan vaikuttavuuden mittareihin ja muuttaa omia TKI-toiminnan vaikuttavuuden mittareitaan CoARAn periaatteiden mukaiseksi.