Avoin tiede ja hyvä tieteellinen käytäntö
Yliopisto edistää vastuullista avoimen tiedon ja tutkimuksen yhteiskunnallista hyödyntämistä ja saatavuutta mm. noudattamalla avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisia ja kansainvälisiä periaatteita, vaatimuksia, linjauksia ja suosituksia. Yliopisto on allekirjoittanut Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksen 2020–2025, jonka missiona on edistää avoimuutta tieteen perusarviona kaikessa tutkimusyhteisön toiminnassa.
Yliopisto osallistuu kansalliseen koordinaatiotyöhön kommentoimalla ja kehittämällä vastuullisen ja avoimen tieteen periaatteisiin liittyviä toimintamalleja ja käytänteitä. Yliopisto saattaa tieteellisen tai taiteellisen tutkimusprosessin tuotokset avoimiksi rinnakkaistallentamalla, kun se on julkaisukanavan ehdot huomioon ottaen mahdollista.
Vastuullinen tutkimus kattaa ja yhdistää hyvän tieteellisen käytännön, tutkimusetiikan, vastuullisen tiedeviestinnän ja avoimen tieteen näkökulmat. Yliopiston vastuullista tutkimusta tukevien linjausten, toimintamallien ja ohjeistuksien kehittämisestä ja päivitystyöstä huolehtii Vastuullisen tutkimuksen työryhmä. Vastuullisen tutkimuksen, avoimen tieteen ja tutkimuseettisten periaatteiden toteutumisen seuranta kuuluu yliopiston Tutkimuksen kehittämistyöryhmän vastuulle.
Lapin yliopisto on sitoutunut Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ohjeeseen (HTK-ohje) hyvän tieteellisen käytännön edistämiseksi ja sen loukkausepäilyjen käsittelyä koskien. Hyvä tieteellinen käytäntö on osa yliopiston tutkimuksen laatujärjestelmää, johon perehdytään osana tutkimusetiikan opetusta perus- ja jatkokoulutuksessa. Henkilökunnalle on tarjolla tutkimusetiikkaan liittyvää tukea ja ohjausta. Yliopiston tutkimusetiikan tukihenkilö tukee yliopiston tutkijoita hyvän tieteellisen käytännön ongelmatilanteissa muun muassa luottamuksellisin keskusteluin. Tutkimusetiikan tukihenkilö ei osallistu HTK-loukkausepäilyjen selvitysprosesseihin. Hän raportoi työstään vuosittain TENK:lle.
Hyvää tieteellistä käytäntöä varmistetaan osaltaan myös Eettisen ennakkoarvioinnin toimintamallilla, joka perustuu TENK:n laatimaan ohjeeseen koskien ihmistieteellisen tutkimuksen eettistä ennakkoarviointia. Lapin yliopisto on järjestänyt eettisen ennakkoarvioinnin yhteistyössä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa nimittämällä tehtävään Lapin korkeakoulukonsernin ihmistieteiden eettisen toimikunnan. Siellä otetaan kantaa niihin tutkimussuunnitelmiin, joihin tutkimuksen tekijä pyytää ennakkoarviointia tutkimussuunnitelman ja -menetelmien eettisyydestä TENKin ohjeiden mukaisessa viitekehyksessä ennen tutkimuksen käynnistämistä.
Tutkimustoiminnan ja taiteellisen toiminnan vaikuttavuuden edistäminen yhteiskunnassa
TKI-toiminta toteutuu yliopiston oman strategian ja profiilialueiden kautta. Yliopisto on jatkuvassa vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteiskunnan, elinkeinoelämän ja etenkin arktisen alueen kanssa huomioiden alueiden elinkykyisyys ja erityspiirteet. Menestyksellinen sopeutuminen edellyttää tutkimusta muutoksesta kestävän kulttuurisen, sosiaalisen, taloudellisen ja ekologisen kehityksen edistämiseksi arktisessa toimintaympäristössä.
Yliopiston tieteenalakohtaiset kansainvälisesti merkittävät infrastruktuurit ja niiden ympärillä olevat tutkimusryhmät ovat laadukkaita ja vetovoimaisia tutkimusympäristöjä. Tutkimusinfrastruktuurien elinkaaren hallinta mahdollistaa niiden suunnitelmallisen kehittämisen ja pitkän aikavälin investointisuunnittelun. Yliopistolla on käytössä ajantasaiset ja tehokkaasti hyödynnetyt tutkimusinfrastruktuurit ja niitä tukevat palvelut, jotka mahdollistavat myös uutta kaupallista toimintaa esimerkiksi arktisen asiantuntemuksen kautta. Infrastruktuureihin kuuluu myös Suomen ainoa arktinen tiedekeskus. Yksittäisinä toimina osaamisen saavutettavuuden ja vaikuttavuudesta voidaan mainita tiede- ja taideviestintä (Arktisen keskuksen toiminnat ml. tiedenäyttely), sekä muut avoimen tieteen ja koulutuksen (esim. jatkuva oppiminen) kautta toteutettavat toimet.
Taiteellinen toiminta kytkeytyy yliopiston kokonaisstrategiaan. Se nivoutuu kiinteästi opetukseen ja tutkimukseen, jonka toteuttamiseen on rakennettu tarpeellinen infrastruktuuri, kuten studiot ja laboratoriot. Taiteiden tiedekunnan tiloissa toimii myös luovaa Startup-yritystoimintaa, Arktinen muotoilukeskus. Taiteellinen toiminta näkyy laajana taiteellisten tuotosten määränä, kuten taiteellisina produktioina ja näyttelyinä sekä yrityselämään linkittyneenä kehittämistoimintana. Taiteiden tiedekunta johtaa myös alueellista arktisen muotoilun klusteria, jonka tarkoituksena on edistää alueellista innovaatiotoimintaa. Siihen kuuluu laajasti erilaisia sidosryhmiä.
Yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen ja vaikuttavuuden seuranta, kehittäminen ja viestiminen
Yliopiston perustehtävillle on asetettu vaikuttavuustavoitteita, jotka pohjautuvat yliopiston OKM.n kanssa tehtyyn sopimukseen. Kyseiset tavoitteet on kohdennettu tiedekunta- ja yksikkökohtaisiin sopimuksiin, joiden toteutumista seurataan vuosittain sopimus- ja kurkistusneuvotteluissa. YVV-toiminnan tavoitteet huomioidaan yksiköiden työsuunnitelmaprosesseissa yksilö- ja ryhmätasoisesti (osaamisen suuntaamisen toimintamalli). Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tärkeimpiä seurantaindikaattoreita ovat täydentävä rahoitus (€) pl. kilpailtu tutkimusrahoitus, alueelliset-, kansalliset- ja kansainväliset asiantuntijatehtävät sekä jatkuvan oppimisen opintopistekertymät. YYV:n vaikuttavuudella kehitetään etenkin arktisen alueen hyvinvointia ja toimintaedellytyksiä sekä vahvistetaan toimijoiden ja yhteisöjen vastuullisuutta strategian vision mukaisesti. Varsinaisen vaikuttavuuden todentaminen edellyttää pidemmän ajan tarkastelua, jota arvioidaan muun muassa tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan arvioinnin yhteydessä.
YVV-toiminnan vaikuttavuuden tuloksia seurataan tavoitteiden toteutumisen osalta toiminnanohjauksen kautta. Vaikuttavuudesta seurantatietoa tuotetaan yliopiston sisäisenä tiedontuotantona (LUC palvelut). Yliopiston tutkimusportaalin kautta seurataan YVV-toiminnan vaikuttavuutta esim. toteutuneita yliopiston yhteishankkeita muiden organisaatioiden kanssa, keskeisiä kumppanuuksia sekä arvioidaan saadun informaation hyödyllisyyttä. Sieltä löytyy tietoa mm. yliopiston asiantuntijoista, julkaisuista, projekteista, yksiköistä ja tutkimusryhmistä. Se sisältää tutkimuksen, taiteellisen toiminnan sekä kehittämis- ja innovaatiotoiminnan kautta toteutuneet tuotokset, palkinnot, aktiviteetit ja medianäkyvyyden. Tutkimusportaali toimii yhtenä välineenä YVV-toiminnan seuraamisessa ja arvioinnissa, josta saadaan myös yksityiskohtaisempia seurantaraportteja toiminnan kehittämisen tueksi.
Taulukko 1. Yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen tulokset sekä vaikutusten ja vaikuttavuuden seuranta
Toiminta |
Tulokset |
Vaikutusten seuranta (indikaattorit) |
Vaikuttavuuden seuranta (mittarit) |
Koulutus |
Tutkinnot
- työelämärelevanssi
- kansainvälisyys
|
Aarresaaren uraseuranta: maistereiden ja tohtoreiden työllistyminen sekä koulutuksen vastaavuus työelämän tarpeisiin, työelämävalmiudet tutkinnoissa
Vieraskielinen opintopistesuoritusten määrä |
Palautekyselyt, kuten kandipalaute
uraseurantakyselyt
alumnikyselyt
Vieraskielisten opintopistekertymien raportointi (Vipunen) |
Pätevöityminen, ammattitaidon kehittäminen
Jatkuvan oppimisen tarjonta; yksilöiden ja organisaatioiden kehittäminen |
Jatkuvan oppimisen opintopisteet
Kehittämishankkeet elinkeinoelämän kanssa |
Opintopistekertymien raportointi (Vipunen)
|
Tutkimus |
Julkaisut |
Julkaisujen määrä/ jufotason julkaisut (vertaisarvioidut)
Avoimesti saatavilla olevat julkaisut
Julkaisujen näkyvyys (Miten paljon viittauksia, latauksia?) |
Tieteellisen seuran valtuuskunnan arvioinnit
Tutkimusportaali (Lacris)
|
Kilpailtu tutkimusrahoitus ja muu täydentävä rahoitus |
Yritysrahoituksen osuus kilpaillusta tutkimusrahoituksesta, aluekehityshankkeiden määrä ja rahoitusvoluumi |
Yliopiston sisäinen tiedontuotanto, Vipunen |
Alueelliset, kansalliset ja kansainväliset asiantuntijatehtävät |
määrä/tehtävän laatuun ja tasoon ts. luokitukseen (esim. yhteiskunnallinen, yksityinen ja julkinen taso, akateemiset tehtävät)
yhteiskunnalliset aktiviteetit (esim. luottamus- ja asiantuntijatehtävät) |
Tutkimusportaali (Lacris) |
Yleistajuinen, laajalle yleisölle suunnattu viestintä |
yliopiston ja yksiköiden medianäkyvyys ja sen seuranta |
Lapin yliopiston mediaseuranta
Arktisen keskuksen tiedeviestinnän mediaseuranta
(esim. sanomalehdet)
Internetsivut, Twitter-tilit, podcastit (kävijä-, seuraajamäärät)
Tutkimusportaali (Lacris) |
Alueelliset, kansalliset, kansainväliset verkostot |
tutkimusverkostojen määrä ja niiden laajuus |
Tutkimusportaali (Lacris) |
Taiteellinen toiminta |
Taidejulkaisut (näyttelyt, työpajat, tilateokset, audiovisuaaliset aineistot)
Taiteelliset tuotokset (näyttelyt, taidetapahtumat, tuotekehitysprojektit, taiteelliset opetusproduktiot) |
Taiteellisten julkaisujen määrä
Taiteellisten tuotoksien laatu ns. kuratointi (taiteellinen asiantuntija ja vertaisarviointi)
Palkinnot, tunnustukset ja apurahat |
Tutkimusportaali (Lacris) |
Viestinnän keinoina käytetään yliopistoviestinnän vakiintuneita kanavia, kuten verkkosivuja, sosiaalista mediaa ja mediatiedotteita. Oleellista on myös suhteiden ylläpitäminen päättäjiin, mielipidevaikuttajiin, virkamiehiin, rahoittajiin, tiedotusvälineisiin, elinkeinoelämään, muihin yliopistoihin ja korkeakouluihin, yliopistosta valmistuneisiin alumneihin ja lahjoittajiin sekä alueellisiin, kansallisiin ja kansainvälisiin yhteistyökumppaneihin.
Tiede- ja taideviestinnän näkyvimpinä muotoina ovat digiviestintä, kuten verkkosivut, somevaikuttaminen ja blogien ylläpitäminen. Lapin yliopiston tutkimusportaali on julkinen verkkosivu, jossa esitellään ajankohtaiset tutkimustulokset ja tutkimusprojektit. Pohjoinen valo- verkkosivulla esitellään tutkimus- ja taiteellista toimintaa kiinnostavalla tavalla popularisoiden suurelle yleisölle. Avoimet luento- ja keskustelutilaisuudet yhteiskunnallisesti merkittävistä ilmiöistä edistävät tutkimuksen, innovaatioiden sekä taiteellisen toiminnan näkyvyyttä ja tietoisuutta. Profiili- ja vahvuusalojensa tutkimustuloksista ja taiteellisesta toiminnasta viestitään aktiivisesti erilaisille yleisöille. Kide, yliopiston yhteisölehti, esittelee yliopiston tutkimusta, opetusta, taiteellista toimintaa sekä näiden parissa työskenteleviä asiantuntijoita ja vaikuttajia. Kide-lehden sisällöllinen ja visuaalinen laatu pidetään korkealla tasolla, mikä nostaa sen painoarvoa yliopiston yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja tiedeviestinnän välineenä.
Arktisen keskuksen tiedeviestintä lisää tietämystä ja ymmärrystä arktisista aiheista kokoamalla ja kertomalla niistä suurelle yleisölle, asiantuntijoille ja eri kohderyhmille. Sen erityispiirre on aktiivinen osallistuminen arktisuuteen liittyvään yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja politiikkatyöhön sekä kansallisiin ja kansainvälisiin verkostoihin muun muassa sidosryhmätyön ja tapahtumien järjestämisen sekä sisältöjen tuottamisen kautta. Erityisesti arktisuuteen liittyen suurta yleisöä tavoitetaan fyysisesti myös Arktikum-tiedekeskuksen kautta, jonka toiminta näyttelyineen toimii arktisen tutkimuksen ja sen osaamisen lisäämisen puolesta.
Vahvuudet |
Kehittämiskohteet |
Laajat, vakiintuneet yhteistyöverkostot tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan saralla |
YVV-toiminnan viestintästrategian kehittäminen |
Kehittämis- ja innovaatiotoiminta paikallisen elinkeinoelämän kanssa |
Oman tutkimuksen viestinnän kehittäminen ts. kommunikatiivisen kompetenssin kehittäminen (koulutustarpeet) |
Arktinen tutkimus ja asiantuntijuus |
Avoimen tieteen periaattein tuotetut tutkimustuotokset, tutkimusaineistojen hallinta ja avaaminen |
Informatiivinen ja ajantasainen avoin tutkimusportaali |
Tutkijan/TKI-toimijan palvelupolun selkiyttäminen on yksi keskeisistä LUC-palvelujen kehittämistavoitteista |