Julkaisun nimi
Tampereen yliopiston auditointi
Tekijät
Korkeakoulujen arviointijaoston päätös
Tampereen yliopiston auditointi on hyväksytty 25.8.2023.
Laatuleima on voimassa 25.8.2029 asti.
Auditointiryhmän arvio arviointialueista I-III
I: Osaamista luova korkeakoulu: hyvä taso
II: Vaikuttava ja uudistava korkeakoulu: hyvä taso
III: Kehittyvä ja hyvinvoiva korkeakoulu: hyvä taso
Oppiva korkeakoulu – Tampereen yliopiston valitsema arviointialue
Opintosuunnitelma ja sen ohjaus
Vertaisoppimisen teema ja kumppani
Teema: Digitaalisen oppimisen mahdollisuudet
Kumppani: Dublin City University
Keskeiset vahvuudet ja kehittämissuositukset
Vahvuudet
- Tampereen yliopiston monipuolinen sidosryhmäyhteistyö tukee hyvin koulutusten työelämärelevanssia sekä opiskelijoiden integroitumista työelämään.
- Tampereen yliopistossa tehdään monin tavoin vaikuttavaa tutkimusta. Henkilöstö ymmärtää yhteiskunnallisen vaikuttavuuden merkityksen osana yliopiston perustehtäviä.
- Tampereen yliopistolla on vahva laatukulttuuri, joka ohjaa toimintaa. Laatukulttuuri konkretisoituu toimivissa laadunhallinnan prosesseissa, joiden avulla yliopisto tunnistaa vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan.
- Tampereen yliopisto on tunnistanut ansiokkaasti ja laajasti opintosuunnitelman ohjaukseen liittyvät haasteet ja aloittanut kokeilevan kehittämisen.
Kehittämissuositukset
- Tampereen yliopistossa tulee keskustella avoimesti opettajuuden muutoksen taustoista, tavoitteista ja toteutustavasta sekä huolehtia pedagogisen asiantuntemuksen hyödyntämisestä muutoksessa.
- Tampereen yliopiston tulee kehittää kokonaisvaltainen vaikuttavuusmalli. Selkeä viitekehys, yhteiset tavoitteet ja systemaattiset prosessit ja mittarit varmistaisivat yliopiston toiminnan yhteiskunnallisten vaikutusten ja vaikuttavuuden toteutumista. Vaikuttavuusmittarit tulee kytkeä strategiaan ja määrittää yhteistyössä tiedekuntien kanssa.
- Yliopiston tulee selkeyttää toimintaprosessejaan, jotta se tunnistaisi paremmin, miten ja milloin kerätyn palautteen perusteella on tarkoituksenmukaista ryhtyä toimenpiteisiin.
- Tampereen yliopiston tulee huolehtia ohjauspalveluiden tasavertaisesta ja oikea-aikaisesta saatavuudesta sekä selkeyttää eri ohjaustahojen rooleja, työnjakoa ja palveluista viestimistä opiskelijoille.