Strategia viitoittaa osaamisen kehittämistä, jolla pyritään varmistamaan osaamisen ajantasaisuus ja tulevaisuuden osaamistarpeisiin vastaaminen. Osaamista ja kehittämistarpeita kartoitetaan ja kehittämistavoista sovitaan vuosittain kehityskeskusteluissa. Kehittämistarpeita tunnistetaan myös yksikkö- ja tiimipalavereissa, kehittämisfoorumeissa ja muun opiskelijapalautteen käsittelyn yhteydessä, opetussuunnitelma- ja hankevalmisteluprosesseissa, lainsäädännön ja tietojärjestelmien muutosten yhteydessä sekä varhaisen tuen keskusteluissa. Rekrytoinnissa tunnistettuihin osaamisen kehittämistarpeisiin sovitaan määräaika, johon mennessä vaadittava osaaminen tulee hankkia. Vuosittaisella työyhteisön kehittämiskyselyllä seurataan, miten henkilöstö kokee mahdollisuutensa osaamisen kehittämiseen ja tuetaanko sitä henkilöstön mielestä riittävästi. Kysely auttaa tunnistamaan osaamisen kehittämistarpeita, esimerkiksi turvallisuus- tai esimiesosaamisen osalta. Xamk osallistuu maakunnalliseen ennakointityöhön molemmissa toimintamaakunnissaan ja toteuttaa ennakointihankkeita, joiden antia voidaan jatkossa hyödyntää myös henkilöstön osaamisen kehittämisessä.
Osaamistarpeiden tunnistamisen ja osaamisen kehittämisen systemaattisuudessa on edelleen kehitettävää. Käyttöön on vastikään otettu Skillhive-järjestelmä, jonka avulla voidaan kartoittaa osaamista, tunnistaa kehittämistarpeita ja löytää osaajia koko Xamkin tasolla. Tavoitteena on kannustaa osaamisen näkyväksi tekemistä ja tunnistaa tulevaisuuden osaamistarpeet entistä paremmin, jotta erityisesti strategian toteuttamisen kannalta keskeinen osaaminen voidaan varmistaa. Yhteinen kehityskeskustelumalli on käytössä, samaan aikaan on tunnistettu tarpeita toimintatavan edelleen kehittämiseksi.
Osaamisen kehittämistä tuetaan monipuolisesti
Tunnistettuihin tarpeisiin järjestetään koulutusta, kuten digiopettaja- ja kielikoulutusta, digimentori-, digiosaaja-, näkemysjohtaja- ja kirjoittamisvalmennusta sekä Xamk Leader -esimieskoulutusta. Itseopiskeluaineistoja on myös tarjolla. Henkilöstön koulutusta ollaan parhaillaan koostamassa Staff Academy -kokonaisuudeksi, jota koordinoi työryhmä. Avoimen AMK:n opintojaksot ovat henkilöstölle maksuttomia, ja henkilöstölle mahdollistetaan osallistuminen ulkopuolisiin koulutuksiin ja seminaareihin. Henkilöstö voi käyttää työaikaa osaamisensa kehittämiseen 40 tuntia vuodessa.
Osaamisen kehittämiseen kannustetaan myös palkitsemisella, esimerkkinä julkaisupalkkiot ja vuoden verkko-opettajan palkitseminen. Opetushenkilöstön työelämäjaksoihin on yhteinen toimintamalli. Henkilöstöllä on mahdollisuus kansainväliseen vaihtoon ja kansainväliseen yhteistyöhön osana omia työtehtäviään. Osaamisen kehittämiseen on laadittu yhteiset ohjeistukset ja toimintatavat ja kehittämismahdollisuuksista tiedotetaan henkilöstölle.
Rekrytoinnit toteutetaan yhteisen, läpinäkyvän prosessin ja ohjeistuksen mukaisesti. Henkilöstöpalvelujen keskitetysti koordinoimassa prosessissa olennaista on avoin, julkinen hakuilmoitus, haastattelun suorittaminen aina useamman henkilön voimin, ulkopuolisten soveltuvuusarvioiden käyttö, tiedottaminen päätöksestä hakijoille ja rekrytoinneista kertominen henkilöstölle. Yhteisen rekrytointijärjestelmän käyttöönotto vuonna 2019 on edelleen selkiyttänyt ja sujuvoittanut yhdenmukaisten rekrytointiprosessien toteutumista.
Työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen tukeminen on jatkuva ja keskeinen kehittämiskohde
Henkilöstön työhyvinvoinnin tukemiseen on viime vuosina kiinnitetty erityistä huomiota. Esimiehiä koulutetaan yhteisiin toimintatapoihin ja työhyvinvoinnin kehittämiseen sekä työturvallisuuden varmistamiseen. Esimiesten tukena toimivat työhyvinvointikoordinaattori ja turvallisuuspäällikkö. Henkilöstön hyvinvointia tuetaan tarjoamalla joustavia työehtoja ja työaikaa (etätyö, osa-aikatyö, vuorotteluvapaat, liukumat) sekä toimivat työtilat ja -välineet, mukaan lukien ergonomiavälineet. Henkilöstölle tarjotaan laajennetut työterveyshuollon palvelut, edullinen ruokailu ja ilmaiset kahvit työpaikalla. Liikuntaa ja hyvinvointia tuetaan niin vapaa-ajalla kuin työaikana, keinoina ovat muun muassa kulttuuri-, liikunta- ja hierontaetu, henkilöstön jumpat ja muu harrastustoiminta, kampusten kuntosalit, liikuntahetket ja taukoliikuntaohjelmisto työkoneilla.
Työhyvinvointia tuetaan myös järjestämällä yhteinen henkilöstöpäivä ja pikkujoulut vuosittain. Yksiköt pitävät yksikköpalavereiden lisäksi kehittämispäiviä vähintään vuosittain. Työsuojelu- ja luottamusmiestoiminta tukee hyvinvointia koskevien asioiden käsittelyä. Aloitekanavan kautta henkilöstö voi tehdä myös työhyvinvoinnin kehittämistä koskevia parannusideoita. Vuosittaisella työyhteisön kehittämiskyselyllä sekä kehityskeskusteluilla seurataan ja arvioidaan työhyvinvointia, nostetaan käsittelyyn esiin nousevat kehittämistarpeet ja sovitaan toimenpiteet yksiköissä ja tarvittaessa Xamk-tasolla.
Henkilöstön ja opiskelijoiden tasa-arvoisen ja yhdenmukaisen kohtelun varmistamista ja kehittämistä ohjaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Kokemusta tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta arvioidaan vuosittain kyselyillä, joiden tulokset käsitellään yhtiön toimielimissä ja opiskelijakunta Kaakossa. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista varmistetaan yhteisillä, selkeillä ja kaikkien saatavilla olevilla prosessikuvauksilla ja ohjeilla. Niistä tiedottamiseen tulee jatkossakin panostaa. Työsuojelu- ja luottamusmiestoiminta sekä lainmukaiset yhteistoimintamenettelyt ovat myös varmistamassa yhdenvertaista kohtelua. Häirintä-, turvallisuusuhka- ynnä muiden vastaavien tilanteiden ilmoittamiseen on käytössä järjestelmä, jonka kautta ilmoituksen kanavoituvat oikeiden tahojen käsittelyyn yhteisten prosessien mukaisesti.
Vahvuudet |
Kehittämiskohteet |
Monipuoliset keinot osaamisen kehittämisen tukemisessa ja laaja koulutustarjonta henkilöstölle
|
Osaamistarpeiden tunnistamisen ja osaamisen johtamisen systemaattisuuden lisääminen ja Skillhive-järjestelmän käytön vakiinnuttaminen
|
Esimieskoulutus kaikille esimiehille
|
Esimiestyön edelleen kehittäminen, mm. tasalaatuisuuden edistäminen
|
Työterveyshuollon palvelut
|
Kehityskeskustelumallin uudistaminen
|
Kattava ja ajantasainen ohjeistus henkilöstöasioissa
|
Työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen tukeminen
|
Yhdenmukainen rekrytointiprosessi
|
Henkilöstöä koskevien ohjeiden, tiedotteiden ja aineistojen laatiminen myös englanniksi |