4.1 Kansainvälisten opiskelijoiden, opettajien, tutkijoiden ja muiden osaajien integroiminen opiskelu- ja työskentelymahdollisuuksia kehittämällä

SAMK vahvistaa kansainvälisten opiskelijoiden, opettajien, tutkijoiden ja muiden osaajien integroimista opiskelu- ja työskentelymahdollisuuksia kehittämällä.

Strategiansa mukaisesti SAMK vahvistaa kansainvälisten opiskelijoiden, opettajien, tutkijoiden ja muiden osaajien integroimista opiskelu- ja työskentelymahdollisuuksia kehittämällä. SAMKin maakunnallista roolia ja tavoitteita kuvataan strategiassa seuraavasti:

  1. Työvoiman saatavuuden varmistaminen on maakunnan elinvoiman tärkein tekijä. Globaali muuttoliike voimistuu ja osaajista tullaan kilpailemaan.
  2. SAMK lisää kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden määrää erityisesti vahvuus- ja nousevilla aloilla. Ulkomaisten opettajien ja tutkijoiden määrää lisätään.
  3. Satakuntalaisille yrityksille ja yhteisöille rakennetaan mahdollisuuksia houkutella kansainvälisiä opiskelijoita harjoitteluun ja töihin.

Henkilöstön ja myös kansainvälisen henkilöstön rekrytointi perustuu henkilöstösuunnitelmaan, jonka laatimista ohjaa SAMKin strategia. Henkilöstösuunnitelman ajantasaisuudesta vastaavat toimintayksiköiden johtajat ja rehtorin toimiston osalta rehtori. Strategisesti tärkeät työsuhteet julkaistaan aina kansainvälisissä kanavissa, jotta kansainvälisen henkilöstön osuutta saadaan lisättyä. Rekrytointiohjeet löytyvät tarkemmin henkilökunnan intrasta.

Henkilöstön osaamisen kehittäminen on tärkeä osa SAMKin strategisten tavoitteiden saavuttamista. Osaamisen kehittämisen SAMKin laajuiset painopisteet määritellään vuosittain. Osaamisen kehittyminen on johdon, esihenkilöiden, henkilöstöpalvelujen ja työntekijöiden yhteistyön tulos.

SAMKin yhteisestä koulutusbudjetista kustannetaan koulutukset, jotka mm. tukevat ja auttavat toteuttamaan strategisesti SAMKin toimintaa. SAMKin sisäiset koulutukset löytyvät henkilökunnan intrasta.

Toimintayksiköt määrittelevät oman budjettinsa puitteissa koulutuksen painopisteet.

SAMK tarjoaa mahdollisuuden kansainvälistyä ja kehittää omaa asiantuntijuuttaan ja kielitaitoaan esimerkiksi Erasmus + ohjelman kautta osallistumalla ulkomaisten partnerikorkeakoulujen kv-viikoille tai yhteistyöverkostojen projekteihin. Myös vierailut yrityksiin ja organisaatioihin ulkomailla ovat mahdollisia. SAMKissa kuka tahansa henkilökuntaan kuuluva voi hakea kv-vaihtoon.

SAMKissa voi vastaavasti kansainvälistää omaa alaansa esimerkiksi kutsumalla ulkomaisen kollegan opettamaan osan omasta kurssistaan tai vaikka kokonaisen opintojakson.

SAMKilla on noin 300 aloituspaikkaa kansainvälisissä perus- ja ylemmissä tutkinnoissa. Kansainvälisiä tutkinto-ohjelmia on kaikilla koulutusaloilla. Kansainvälisyyttä on kehitetty useilla aloilla: valintaperusteet ja -menettelyt, agenttiverkoston laajentaminen, korkeakoulu- ja muun yhteistyöverkoston laajentaminen ja yhteistyön tiivistäminen, kesä- ja talvikoulujen tuotteistaminen, stipendisääntöjen uudistaminen, pathway-opintojen ja siirto- sekä kaksoistutkintosopimusten ja yhteistyöoppilaitosten määrän lisääminen.

Opiskelijoiden ja työelämän välistä yhteyttä kehitetään opiskelijoiden ja yritysten yhteisen rekrytointikanavan, youragent.fi, kautta. Yritysten ja yhteisöjen välillä ollaan sopimassa toimista, joilla yritykset ja yhteisöt sitoutuvat ottamaan harjoittelijoita ja tarjoamaan kesätöitä ja osa-aikatyötä. SAMKilla on koordinoiva vastuu yhteistyöverkoston kokoamisessa, sitouttamisessa ja vakiinnuttamisessa. Yritysten ja opiskelijoiden kohtaamista mahdollistetaan erilaisin tapahtumin.

Satakunnan ammattikorkeakoululla on partnerikorkeakouluja Euroopassa, Aasiassa, Amerikan ja Afrikan mantereilla sekä Venäjällä. Kaikilla SAMKin tutkinto-opiskelijoilla on mahdollisuus lähteä opiskelijavaihtoon, harjoitteluun ulkomaille sekä tutustua eri kulttuureista tuleviin opiskelijoihin. Kotikansainvälistymistä tukee mm. kansainvälisessä tutkinto-ohjelmassa opiskeleminen, OPSeissa olevat opiskelijoille pakolliset englanniksi opetetut opintojaksot, joille osallistuu kansainvälisiä tutkinto- ja vaihto-opiskelijoita. Mahdollisuus kansainvälisyyteen tarjotaan myös kansainvälisen harjoittelun ja kv-tutorina toimimisen kautta.

SAMKin materiaalit ja viestintä tehdään kaksikielisesti. Kaikkea materiaalia ei vielä olla saatu englanniksi, mutta työ on käynnissä.

SAMKissa on käytössä liikkuvuudenhallintajärjestelmä SoleMOVE, josta löytyvät kaikki SAMKin partnerikorkeakoulusopimukset. SoleMOVEsta löytyy lukuvuodesta 2016-2017 alkaen koko opiskelijaliikkuvuus (vaihto- ja harjoittelujaksot ulkomailla sekä meille saapuneet vaihto-opiskelijat). Vuodesta 2021 lähtien myös henkilökuntaliikkuvuus on tarkoitus hoitaa SoleMOVEn kautta, jos henkilökunnan liikkuvuuden osalta järjestelmää päästään pilotoimaan pandemiasta johtuen syksyllä 2021.

Missä voisimme parantaa?

  • Satakunnan kokonaisvaltaisen kansainvälistymisen tukeminen
  • pitovoiman parantaminen: nykyistä tiiviimpi yhteistyö satakuntalaisten yritysten kanssa, jotta koulutettu työvoima jäisi maakuntaan (SAMKista valmistuneet opiskelijat ovat päätyneet muihin maakuntiin ja kotimaahansa töihin)
  • kokonaisvaltainen opiskelijarekrytoinnin tehokkuuden parantaminen (markkinoinnista työllistymiseen)
Vahvuudet
Kehittämiskohteet
SAMK on strategiassaan sitoutunut viemään kansainvälisyyttä eteenpäin

Korkeakoulun sisällä on yhteisesti linjattu kansainvälisen markkinoinnin toimet

Kansainvälisen tutkinto- opiskelijan integroituminen Satakuntaan
Aktiivinen osallistuminen yhteistyöverkostojen toimintaan ja kasvuhakuinen toiminta yhteistyöverkostojen kehittämisessä Ulkomaalaisten opettajien ja henkilökunnan määrän lisääminen
SAMKissa on tarjolla yli 10 kansainvälistä tutkinto-ohjelmaa, SAMKissa opiskelee vuosittain lähes 60 eri kansallisuuden omaavaa opiskelijaa ja SAMKilla on lähes 200 partnerikorkeakoulua Kotikansainvälistymisen vahvistaminen kaikilla SAMKin osa-alueilla