HEI's self-assessment
Jatkuva kehittäminen ja toiminnan parantaminen ovat osa toimintaa
Toiminnan jatkuva parantaminen on osa Centrialaista tapaa toimia. Laatujärjestelmässä kuvattu toiminnan parantamisen kehä, PDCA-sykli, antaa hyvän viitekehyksen suunnitella, toteuttaa, arvioida ja kehittää toimintaa. Toimintaa uudistetaan toteuttamalla pidemmän ajanjakson strategiaa, suunnittelemalla toimintaa vuositasolla ja kehittämällä jatkuvasti toimintaa arjessa. Centria hakee kokeilemalla uusia osaamisalueita palvelemaan alueen työ- ja elinkeinoelämää. Esimerkiksi tekoäly- ja data-analytiikkaosaamisen vahvistamiseen lähdettiin kokeilemisen kautta. Kokeilusta lähtenyt toiminta on vakiintunut ja data- ja analytiikkaryhmä toimii nyt olennaisena osana Centrian TKI-toimintoja.
Centrialla työtehtävät ovat suurelta osin asiantuntijatyötä, jossa kehittäminen ja toiminnan parantaminen ovat olennaisia osia itse työtä. Itsearvioinnissa Centrialaiset kokivat toimintakulttuurin kokeilemista ja kehittämistä tukevaksi, jossa henkilöstö uskaltaa uudistaa toimintaa kokeilemalla. Esimerkiksi TKI-toiminnassa uuden tiedon luominen asettamalla hypoteeseja, kokeilemalla, kehittämällä ja luomalla uutta tietoa ovat keskeinen osa toimintaa hanketyössä. Samoin opetuksessa esimerkiksi opintojaksojen toteutusta kehitetään jatkuvasti tukemaan osaamistavoitteiden saavuttamista esimerkiksi opetusmenetelmien ja opetusmuotojen osalta. Osaaminen ja uuden luominen ovat keskeisiä asioita organisoitumisessa toimimaan TKI-toiminnassa tutkimusryhmiin, joissa panostetaan hyödyntämään poikki- ja monitieteellistä osaamista TKI-hankkeissa.
Centriassa tunnistetaan ideoinnin merkitys toimintakulttuurin ja toiminnan uudistamisessa. Ideointia ja niiden testausta tehdään tulosalueilla, tiimeissä kuin myös erilaisissa kehitysryhmissä. Centrian intrassa on myös virtuaalinen alusta kehitysideoille. Alustan hyödyntämisestä ideoinnissa ja yhteiskehittämisessä on vielä opittavaa, jotta ideat ohjautuisivat alustalle muussa päivittäisessä keskustelussa käytävistä kanavista. Intrasta löytyy myös Centrialaisten keskustelupalsta, jossa jaetaan aktiivisesti tietoa ja vinkkejä.
Aktiivinen toiminta verkostoissa uudistaa verkostoja
Centrialaiset toimivat aktiivisesti alueellisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Centria on mukana koulutus- ja painoalakohtaisissa verkostoissa sekä Arenen työryhmissä. Verkostoissa luotua ja Centrialle tuotua tietoa hyödynnetään toiminnan kehittämisessä. Centria tekee yhteistyötä muiden korkeakoulujen kanssa mm. järjestämällä koulutuksia Kajaanin ja Lapin ammattikorkeakoulujen kanssa sekä osallistumalla korkeakoulujen välisiin eri ammattialojen verkostoihin. Verkostoja uudistetaan jatkuvasti hankkeissa tunnistamalla tärkeitä yhteistyökumppaneita sekä sidosryhmiä, jotka hyötyvät hankkeessa syntyvästä tiedosta. Centrian palveluliiketoiminnalla on n. 300 asiakasyrityksen verkosto toiminta-alueella ja laajemmin Suomessa. Centrian kehitysympäristöt tarjoavat alueen toimijoille ja opiskelijoille modernit puitteet testata ja kehittää toimintamalleja ja tuotteita.
Alumnit ovat Centrialle tärkeä sidosryhmä. Alumniverkoston johtamisessa ja hyödyntämisessä tunnistetaan olevan kuitenkin vielä paljon potentiaalia. Kehityskohteena tunnistetaan edelleen kehittää alumniverkoston toimintaa ja tunnistaa tapoja, miten alumnit osallistuvat Centrian toimintaan ja toiminnan kehittämiseen. Centria viestii aktiivisesti ajankohtaisista aiheista alumniverkostolleen Linkedin palvelun kautta, jossa alumneiksi on tunnistettu yli 6000 Centrialla opiskellutta. Linkedin verkostoa voidaan hyödyntää jatkossa entistä paremmin alumniyhteistyössä.
Verkostoja hyödynnetään kansainvälisyyden vahvistamisessa
Centria on tärkeä toimija vahvistamassa toimialueen työ- ja elinkeinoelämän kansainvälistymistä. Tämä tapahtuu kansainvälisten hankkeiden kautta ja osaavan kansainvälisen työvoiman kouluttamisen kautta. Kansainvälisiä verkostoja tuodaan alueen yritysten hyödyksi mm. kansainvälisten hankkeiden kautta, joiden osuus kaikista Centrian hankkeista on jo noin yksi viidesosa. Centrialla on myös hankkeita, kuten Export Expert, jotka tähtäävät kansainvälisten osaajien työllistymiseksi alueen yrityksiin mm. kouluttamistaan kansainvälisistä osaajista.
Centrialla on yli 130 kansainvälistä yhteistyökorkeakoulun verkosto ympäri maailman, joiden kanssa tehdään monenlaista yhteistyötä. Kansainvälisen korkeakouluverkoston kanssa tehtävää yhteistyötä kehitetään jatkuvasti sekä tunnistetaan uusia mahdollisia kumppaneita sekä yhteistyön muotoja. Centria tekee double degree -yhteistyötä useiden korkeakoulujen kanssa, jolloin ulkomailta tuleva opiskelija opiskelee osan opinnoista Centriassa tai Centrian opettaja opettaa osan opinnoista ulkomaisessa korkeakoulussa. Opiskelijalle on myös tarjolla monenlaisia mahdollisuuksia niin opiskelija- kuin harjoitteluvaihtoon. Monimuoto-opiskelu on vähentänyt opiskelijoiden liikkuvuutta ulkomaille, koska yhä useampi opiskelija opiskelee työn ohessa. Opiskelijoille tarjotaankin mahdollisuutta esimerkiksi virtuaaliseen vaihtoon, jossa opiskelija opiskelee osan opinnoista kumppanikorkeakoulun opintotarjonnasta.
Opiskelijoiden ohella myös henkilöstön liikkuvuutta tuetaan Centrialla. Henkilöstön on mahdollista osallistua kansainväliseen korkeakouluyhteistyöhön sekä kehittää kansainvälisyysosaamista opettaja- ja henkilöstövaihdoissa. Yksi tapa kansainväliseen verkostoitumiseen sekä sen kehittämiseen on esimerkiksi kansainvälisyysviikot, jolloin Centrian kampuksille saapuu ulkomaisia vierailijoita. Vastaavasti Centrian opettajat vierailevat ulkomaalaisten korkeakoulujen kampuksilla.
Centria on kansainvälinen työympäristö ja kehittämällä edelleen kansainvälistä toimintakulttuuria voi kertynyttä osaamista hyödyntää myös alueen yritysten kansainvälisyyspyrkimyksissä. Itsearvioinnissa tunnistettiin tarve kehittää edelleen kansainvälisen henkilöstön inkluusiota Centrialle esimerkiksi viestinnän ja yhteisöön kuulumisen tunteen osalta. Organisaatiokulttuuria kehitetäänkin aktiivisesti huomioimaan entistä kansainvälisempi työyhteisö ja jokaisen mahdollisuus osallistua.
Vahvuudet |
Kehittämiskohteet |
Toimintakulttuuri kannustaa ja rohkaisee oma-aloitteisuuteen ja kokeiluihin |
Toiminnan ideoinnin ja yhteiskehittämisen käytännöt |
Monipuoliset kansalliset ja kansainväliset verkostot |
Osaamisen hyödyntämisen käytännöt ja läpinäkyvyyden lisääminen |
Kehitysympäristöt, jotka tarjoavat alueen toimijoille mahdollisuuden testata ja kehittää tuotteita sekä prosesseja |
|
Centrian rooli aktiivisena verkostoitujana
Itsearvioinnin ja auditointihaastatteluiden mukaan Centrian organisaatio on vahvasti kansainvälinen ja kansainvälistyy edelleen. Kansainväliset osaajat, verkostot ja tapahtumat uudistavat Centrian toimintaa. Korkeakoulun toiminnassa kulttuurinen ja kielellinen moninaisuus on luonteva osa päivittäistä työtä ja opettajien ja opiskelijoiden vuorovaikutusta.
Auditointihaastatteluissa kuvatut, yhteiskunnan ja toimintaympäristön muutoksen tarpeisiin tehdyt rekrytointi- ja täsmäkoulutukset kuvaavat Centrian uudistavaa kulttuuria. Näitä koulutuksia suunnitellaan yhdessä työvoimahallinnon ja alueen yritysten kanssa. Tämän lisäksi Centria tukee elinkeinoelämän uudistumista tarjoamalla yrityksille joustavia yhteistyömuotoja esimerkiksi rakennerahastohankkeiden suunnittelussa ja hankkeisiin hakemisessa. Centria yhdistää alueen elinkeinoelämää ja kehittämisrahoitusta tehokkaalla tavalla ja tuo yhteistyöhön lisäarvoa usein eri tavoin: koordinoimalla hankkeita, tuomalla tutkimustietoa hankkeiden tueksi sekä jalostamalla hankkeissa syntyvää tietoa ja osaamista julkaisuiksi.
Testauspalvelut, testiympäristöjen luominen uusille teknologioille ja panostaminen pysyviin oppimislaboratorioihin lisäävät Centrian TKI-toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta alueella. Centria tunnistaa olevansa opiskelijoidensa työelämäverkoston merkittävä osa. Centrian opiskelijoiden työllistymistä alueen yrityksistä takaisin Centriaan tapahtuu paljon. Tämä edistää osaltaan uudistumista ja tuo uutta työelämärelevanttia osaamista takaisin Centriaan.
Centria kertoo olevansa jatkuvassa vuorovaikutuksessa sidosryhmiensä kanssa. Kaikki sidosryhmät eivät kuitenkaan tunnista tapoja antaa palautetta Centrian toiminnasta. Uusien palautekanavien kehittäminen tai jo olemassa olevien markkinointi ja niistä tiedottaminen voisi auttaa yrityksiä tunnistamaan oman roolinsa Centrian toiminnan kehittämisessä. Palautetta kerätään ja saadaan paljon niiltä yrityksiltä, joiden kanssa TKI-hankkeita on kulloinkin käynnissä.
Auditointiryhmä suosittelee, että mahdollisuutta laajempaan tulevaisuuden osaamistarpeiden ennakointifoorumiin kannattaisi harkita. Auditointihaastattelussa sidosryhmät esittivät Centrialle toiveita nykyistä laajempaan yhteistyöhyötyjen sanoittamiseen. Keskipitkän ja pitkän aikavälin ennakointitoiminta ja havaintojen avoin viestiminen voisivat auttaa uusia yrityksiä ja sidosryhmiä saamaan lisäarvoa yhteistyöstä Centrian kanssa.
Alumnitoiminnan systematisointi kehittämiskohteeksi
Centrialla on hyvä näkyvyys LinkedInissa. Verkossa tapahtuvan sidosryhmä- ja alumniyhteistyön lisäksi kannattaa kehittää muita yhteydenpidon ja yhteistyön muotoja. Auditointiryhmä ja myös Centrian henkilöstö tunnistavat alumnitoiminnan systematisoinnin yhdeksi kehittämiskohteeksi. Auditointiryhmän näkemyksen mukaan alumnitoimintaan panostaminen voisi tuottaa Centrialle lisää vaikuttavuutta alueella, syventää edelleen vuorovaikutusta elinkeinoelämän kanssa sekä vahvistaa alueen pitovoimaa. Vaikuttava alumnitoiminta yhdistettynä kansainvälisten opiskelijoiden suureen määrään lisäisi todennäköisesti koko alueen elinkeinoelämän kansainvälistymistä. Samalla se loisi uusia liiketoimintamahdollisuuksia paikallisille yrityksille.
Verkostoituminen tukee toiminnan kehittämistä
Centria toimii kansallisten ja alueellisten toimijoiden verkostoissa eri sektoreilla. Ammattikorkeakoulu on aktiivisessa vuorovaikutuksessa alueen elinkeinoelämän ja kansallisten kehittämistä rahoittavien tahojen kanssa. Centria tuottaa ja vie näihin verkostoihin tutkimustietoa ja näkemystä alueellisen kehityksen tilanteesta ja nousevista osaamistarpeista. Centria puolestaan saa syötteitä alueellisen toimintansa kehittämiseen tiiviistä yhteistyöstä alueen kehittämisyhtiön, kauppakamarin sekä maakuntien liittojen neuvottelukuntien kautta.